Normal_pexels-kat-jayne-568027

Er is landelijk een toename te zien van het aantal kinderen dat in het ziekenhuis belandt, na een zelfmoordpoging. Dit is het gevolg van de coronacrisis en de lockdown. De sluiting van scholen zorgt ervoor dat steeds meer kinderen psychische problemen krijgen. Dit zegt kinderarts Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team (OMT). Dit meldt De Stentor. 

Het aantal hulpvragen bij de hulplijn 113 Zelfmoordpreventie is flink gestegen. Begin vorig jaar waren dat zo’n 300 gesprekken per dag, nu zijn dat er wel 400 tot 500. Het zijn veelal jongeren die contact opnemen met de hulplijn. Ook bij de Kindertelefoon is er een forse toename te zien in het aantal gesprekken. Daar hebben ze wel 1400 tot 1500 gesprekken per dag. De gesprekken gaan over eenzaamheid, pesten en ook zijn er steeds meer vragen over kindermishandeling.

Levensbedreigende eetstoornissen

Ook is er sprake van een toename van levensbedreigende eetstoornissen bij jonge kinderen. Soms gaat het om kinderen van pas 12 of 13 jaar. Dat is zorgelijk, zegt kinderarts Annemarie van Bellegemen van Amsterdam UMC. Sommige kinderen stoppen soms volledig met eten en drinken. Volgens Van Bellegem heeft de sluiting van scholen erg veel invloed op deze kinderen. Kinderen zitten meer thuis en hebben minder fysiek contact met hun leeftijdsgenoten. De invloed van sociale media draagt daar ook niet aan bij. Kinderen vergelijken zich met het ideale plaatje en gaan zich minderwaardig voelen.

Mishandeling

Illy pleit ervoor dat scholen weer zo snel mogelijk open gaan, zodat kinderen weer hun normale leven kunnen gaan leiden. Thuis kunnen er spanningen optreden en kan er zelfs mishandeling voorkomen, en scholen hebben daarin een belangrijke signaleringsfunctie. Onlangs werd bekendgemaakt dat zo’n 40.000 kinderen tijdens de eerste lockdown slachtoffer zijn geworden van kindermishandeling. 

Door: Nationale Zorggids