Normal_baby_peuter_bad

Baby's en kinderen met eczeem kunnen dagelijks in bad, blijkt uit nieuw onderzoek. Dit tast hun huid niet aan. Wel moet direct na het baden een vochtinbrengende crème worden gebruikt. Dit meldt Scientias.nl.

Uit Amerikaans literatuuronderzoek blijkt dat de 'soak and smear'-methode (letterlijk: weken en smeren) de eczeemhuid effectief kan verzachten. De onderzoekers vergeleken verschillende onderzoeken in de literatuur met elkaar om zo ouders een eenduidig antwoord te kunnen geven of en hoe vaak een kind met eczeem in bad kan gaan. Het bleek dat dagelijks badderen geen negatief effect heeft op de eczeemhuid, mits daarna gesmeerd wordt met een vochtinbrengende crème. 
 
Onderzoekers buigen zich al veel langer over de vraag of dagelijks baden kwaad kan voor een huid met eczeem. Tegenstanders zijn ervan overtuigd dat water en daarnaast de gebruikte zeep de huid uitdroogt en dat het dus beter is om minder te baden. Voorstanders vinden dat water de huid kan hydrateren, mits na het bad meteen een vochtinbrengende crème wordt gebruikt. Ook het gebruik van PH-neutrale reinigingsmiddelen wordt daarbij aanbevolen.
 
© Nationale Zorggids