Normal_ibuprofen

Mannen die voor een langere tijd de pijnstiller ibuprofen gebruiken, lopen daarmee een grotere kans om te maken te krijgen met vruchtbaarheidsproblemen en impotentie. Deense en Franse artsen deden hier onderzoek naar onder mannen tussen de 18 en 35 jaar. Ibuprofen kan de hormoonhuishouding in de war schoppen, waardoor minder testosteron wordt aangemaakt. Dit meldt RTL Nieuws.

De deelnemers namen gedurende een periode van zes weken dagelijks twee pillen van 600 milligram ibuprofen in. Aan het einde van de testperiode bleek dat de mannen zo’n 25 procent minder testosteron aanmaakten. Onderzoekers vrezen vooral voor de gevolgen hiervan op de vruchtbaarheid. De deelnemers namen het middel slechts voor een korte periode, maar de bijwerkingen voor langdurig gebruik mogen niet onderschat worden. Andere gevolgen van een laag gehalte aan testosteron zijn vermoeidheid, erectiestoornissen, minder spiermassa en somberheid.

Tijdens het onderzoek bleek dat kreeg een klein deel van de mannen te maken met hypogonadisme. Dit houdt in dat het lichaam zelf extra testosteron gaat aanmaken, om het tekort aan te vullen. Dit gebeurd normaal pas bij mannen op hogere leeftijd. Het is opvallend dat de deelnemers van het onderzoek ook te maken kregen met deze aandoening. Hypogonadisme werkt alleen op de korte termijn en het is werkt niet als een permanente oplossing voor een laag testosterongehalte.

Door: Redactie Nationale Zorggids