Normal_ibuprofen

Langdurig gebruik van ibuprofen maakt mannen minder vruchtbaar en zwangere vrouwen zouden door ibuprofen te slikken een verhoogde kans hebben op een kind met gedragsproblemen. Nu blijkt ook nog eens dat het slikken van de pijnstiller tijdens het eerste trimester van de zwangerschap kan lijden tot verminderde vruchtbaarheid van de dochter op latere leeftijd, zeggen Schotse onderzoekers die het aantal eicellen van geaborteerde foetussen onderzochten. Dat meldt het Belgische Nieuwsblad. 

Ongeveer drie tiende van de vrouwen slikt weleens ibuprofen tijdens de zwangerschap, maar Schotse onderzoekers raden dat nu af omdat het de vruchtbaarheid van een ongeboren meisje kan aantasten. Al tijdens de zwangerschap kan het aantal eicellen namelijk verminderen.

“We weten dat de vruchtbaarheidscijfers de laatste jaren gedaald zijn, en we zijn op zoek naar een reden waarom dat zo zou zijn”, zegt onderzoeker Rod Mitchell. Nu blijkt allereerst dat de stoffen van ibuprofen in de placenta  terecht kunnen komen. De onderzoekers zagen vervolgens dat foetussen die in de eerste drie maanden van de zwangerschap in aanraking kwamen met ibuprofen na een week ongeveer de helft minder eierstokcellen hadden. Ze hadden bovendien nog minder cellen die zich later zouden moeten ontpoppen tot eicellen.

Maar, zo benadrukt Mitchell, het onderzoek is gedaan op geaborteerde foetussen, dus het kan zijn dat het werkelijke situatie anders verloopt. Of de vruchtbaarheid daadwerkelijk vermindert op latere leeftijd heeft meer onderzoek nodig. Wel is het altijd aan te raden om zo min mogelijk ibuprofen (of paracetamol) te slikken tijdens de zwangerschap. En als het al nodig is, om dat met mate te doen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids