Normal_vader_baby_man_papa_vaderschapsverlof

Vaders van 45 jaar en ouder krijgen vaker een baby die te vroeg geboren is. Ook is er meer kans op een licht geboortegewicht en opname op de intensive-care afdeling. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek naar de gevolgen van een oudere vader op de baby. Dit meldt NRC.

Niet alleen de baby zelf heeft een verhoogde kans op geboorteproblemen. Al tijdens de zwangerschap kan de hogere leeftijd van de vader effect hebben op de zwangerschap, bijvoorbeeld met een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes bij de vrouw. De onderzoekers spreken van een kansverhoging van 10 tot 30 procent. Dit zou individueel niet zo merkbaar zijn, maar heeft wel degelijk effect op de zorgkosten.

Naast directe gevolgen voor de baby tijdens de zwangerschap en geboorte, zou de hogere leeftijd van de vader ook kunnen leiden tot autisme, erfelijke ziekten en psychiatrische aandoeningen als het kind ouder is. De gezondheidsproblemen zouden mogelijk verklaard kunnen worden door DNA-mutaties in het sperma van de man en veranderingen rond het vader-DNA.

Steeds meer oudere vaders

In Nederland zijn ongeveer evenveel vaders van 45-plus als in Amerika. Ook komen er steeds meer oudere vaders bij. In 1997 ging het om 2,7 procent van alle baby’s die in dat jaar werden geboren. Vorig jaar is dat gestegen naar bijna het dubbele, namelijk 5,2 procent.

Door: Redactie Nationale Zorggids