Normal_brand__screenshot_

De brandweer in Twente heeft de komende weken extra aandacht voor de veiligheid van thuiswonende ouderen. Op maandag 30 september geeft de brandweer samen met veertien Twentse burgemeesters het startschot voor de brandpreventieweken. In iedere Twentse gemeente hangt de burgemeester samen met Brandweer Twente een rookmelder op bij een inwoner. Dat meldt de Haaksberger Koerier.

Tijdens de brandpreventieweken wil de brandweer ouderen meer bewust maken van brandgevaarlijke situaties in hun huis. De meeste slachtoffers bij brand zijn te betreuren na woningbranden. De brandweer wil Twentenaren bewust maken van de zogeheten drietrap: het voorkomen van brand, het melden van brand en het vluchten voor een woningbrand. Als er eenmaal brand ontstaat, hebben bewoners slechts drie minuten de tijd om zichzelf in veiligheid te brengen. Daarna zorgen rook en giftige gassen voor een zeer gevaarlijke situatie.

De doelgroep thuiswonende senioren is niet willekeurig gekozen. Deze groep zal de komende jaren fors toenemen en heeft een relatief hoog veiligheidsrisico. Uit onderzoek blijkt dat bij juist deze mensen het aantal doden bij brand hoger ligt dan bij niet-senioren.

© Nationale Zorggids