‘Valrisico tijdig controleren voorkomt dodelijke ongevallen’

Ongeveer 50 procent van de ouderen met een kwetsbare gezondheid overlijdt na een heupbreuk binnen een jaar. Ruim 30 procent komt zelfs binnen een maand te overlijden. Ieder jaar breken 20.000 mensen hun heup. De gemiddelde leeftijd is 84 jaar. Ouderen zijn na een val angstiger en onzekerder, meer afhankelijk van zorg en kunnen iet meer zelfstandig wonen. VeiligheidNL stelt dat vallen niet alleen een groot probleem hoeft te zijn. Er is ook iets aan te doen, bijvoorbeeld door tijdig te controleren of iemand een verhoogd valrisico heeft. Dit meldt VeiligheidNL.

Vaststellen of iemand een verhoogd valrisico heeft kan door drie vragen te stellen: ben ik het afgelopen jaar al eens gevallen? Heb ik angst om nogmaals te vallen? Heb ik moeite met bewegen? Is er op minstens één van deze vragen geantwoord met ‘ja’ dan is er sprake van een verhoogd valrisico.

Valpreventie in basispakket

Het is dan zaak om een afspraak te maken met een huisarts, fysiotherapeut of wijkverpleegkundige die kan helpen om de kans op een val te verlagen. Sinds 1 januari 2024 zit valpreventie in het basispakket van de zorgverzekering. Hiermee wordt voorkomen dat een bepaalde groep ouderen mogelijk meer intensieve zorg nodig heeft. Aan de hand van een vragenlijst kan de kans op vallen worden beoordeeld. Daarop volgt een advies om valpartijen zoveel mogelijk te voorkomen. Mensen met een hoog valrisico en lichamelijke of psychische problemen kunnen hier vanuit het basispakket gebruik van maken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky