Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Inwoners van Nijmegen die huishoudelijke hulp van zorginstelling Vérian krijgen, hoeven niet bang te zijn dat zij minder zorg krijgen. De gemeente heeft vanaf 1 januari 2018 “strakker aanbesteed” en kan daarmee dezelfde zorg leveren in minder uren. Van contractbreuk is volgens wethouder Bert Frings geen sprake, omdat de zorg wordt geleverd die met de cliënt is afgesproken in een contract. Dit meldt de Gelderlander.

In de gemeente is onrust ontstaan toen bekend werd dat huishoudelijke hulpen minder uren per cliënt mogen besteden. Echter zou dit volgens Frings geen gevolgen hebben op de daadwerkelijk geleverde hulp. “Vérian belooft dat volgens het contract het principe ‘schoon’ en ‘leefbaar’ overeind blijft”, aldus de wethouder. “Onze eis is dat de Nijmeegse cliënt tevreden moet blijven.”

Rien Zwart, directeur van Vérian, zegt dat per cliënt wordt gekeken of deze tevreden is. “Per kwartaal kan dit betekenen dat onze huishoudelijke hulp een keertje minder langskomt,” aldus Zwart. “We leveren op die manier een paar uren in. Zo houden we per saldo het tekort beperkt.”

Al in 2016 werd afgesproken dat er minder uren besteed zouden worden voor huishoudelijke hulp. Dit heeft te maken met de financiën. In Nijmegen wordt jaarlijks 12 miljoen euro betaald voor huishoudelijke hulp. De gemeente betaalt een derde, het rijk betaalt de rest. Echter kan het budget voor de hulp zakken tot 8 miljoen euro. Het precieze budget hangt af van de gemeenteraadsverkiezingen die op 21 maart van dit jaar plaatsvinden.

Door: Redactie Nationale Zorggids