Normal_studenten_studiegroep

Om de kwaliteit van de studie psychologie te garanderen, beperkt de Universiteit Twente (UT) het aantal studenten tot maximaal 350. Binnen de master specialisatie Positive Clinical Psychology & Technology zijn komend schooljaar maximaal 140 plaatsen beschikbaar: 70 voor studenten die in september starten en 70 voor studenten die in februari starten. Dit meldt Tubantia. 

“De laatste jaren zit er een stijgende lijn in de toestroom van nieuwe studenten voor beide opleiding. De verwachting is dat deze toestroom alleen maar groter wordt”, zegt opleidingsdirecteur Mariëlle Stel. De universiteit moet daarom selectie toepassen, om de kwaliteit van beide studies te kunnen garanderen.

Tekort aan behandelaren 

De keuze hiervoor komt op een opvallend moment: Parnassia Groep maakte deze week bekend dat het door een groot tekort aan behandelaren een patiëntenstop heeft ingelast. En niet alleen daar is een tekort aan behandelaars. Het is een landelijk probleem. De UT is zich daar bewust van, maar kiest in het belang van de studie voor beperkingen. Hoorcolleges zijn het probleem niet, maar werkcolleges met te veel studenten, komen de kwaliteit van de opleiding niet ten goede. Bovendien zijn er onvoldoende docenten om uit te breiden.

In regio van de UT lopen de wachttijden, mede door het gebrek aan behandelaars, ook op. Bij Dimence in Almelo moeten sommige patiënten met angst- en stemmingsstoornissen tot wel 20 weken wachten. Mediant heeft een wachttijden van ongeveer negen weken. Beide instellingen zijn op zoek naar meer psychiaters en psychologen om de tekorten én de groeiende vraag naar ggz op te lossen.

Door: Nationale Zorggids