Alle umc's pakken na de zomer ongewenst gedrag onder personeel aan

Na de zomer gaan alle universitair medische centra (umc’s) agressief en ongewenst gedrag onder eigen personeel aanpakken. Er ligt een projectplan klaar, dat is opgesteld door de NFU, vakbonden en een gespecialiseerd bureau. De aanpak moet leiden tot het serieuzer oppakken van meldingen van ongewenst of agressief gedrag en betere preventie. Dit meldt Skipr. 

Umc’s blijken de minst veilige werkomgeving van de hele zorgsector te hebben. In 2020 heeft meer dan 30 procent van de medewerkers te maken gehad met agressief gedrag door collega’s. Discriminatie, pesten, bedreigingen en andere vormen van agressie komen vaker voor bij umc’s dan elders in de zorg. De NFU wil dat nu flink terugdringen en zegt dat een veilige werkomgeving van groot belang is om de beste zog te kunnen leveren.

Het projectplan wordt als het goed is deels gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid Dit geld wordt dan gebruikt voor activiteiten die bijdragen aan een betere interne sociale veiligheid in de umc’s. De NFU financiert deels activiteiten die volgend jaar ook plaatsvinden.

Door: Nationale Zorggids