Isala wist niet dat het panden huurde van vijf verdachte cardiologen

Vijf cardiologen verhuurden jarenlang gebouwen aan het Zwolse Isala, zonder dat het ziekenhuis daar vanaf wist. Hiermee waren ze naast werknemer en werkgever ook huurbaas, huurder en vastgoedbelegger. De vijf cardiologen worden ook verdacht van corruptie door betalingen die zij kregen van een fabrikant van medische hulpmiddelen. Dit meldt NRC. 

Isala verhuisde diverse afdelingen, waaronder Het Harthuis, naar de gebouwen die in het bezit van de cardiologen waren – zij waren er stille vennoten. Hiermee haalden ze 350.000 euro aan huur op. Neveninkomsten waar het ziekenhuis niet van op de hoogte was. Het belang van de cardiologen in het vastgoed is onlangs verkocht.

Belangenverstrengeling

Het ziekenhuis zegt geen problemen met de situatie te hebben, zolang er geen sprake is van ongewenste belangenverstrengeling. Toch is er in 2015 een melding binnengekomen over de cardiologen die stille vennoten zouden zijn. Om welke cardiologen het ging, was echter niet bekend. Ondertussen zit het ziekenhuis nog tot 2026 vast aan het huurcontract.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky