Normal_inspectie_onderwijs_loep

Gemeenten gaan de risico's voor fraude en oneigenlijk gebruik in de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdwet in kaart brengen. Tijdens het onderzoek, dat komend jaar uitgevoerd wordt, worden ook een handreiking voor gemeenten in hoe fraude voorkomen kan worden geformuleerd en aanbevelingen voor de opzet en organisatie van toezicht en handhaving gedaan. “Het zou zonde zijn als er geld wegvloeit dat bestemd is voor mensen die zorg en ondersteuning echt nodig hebben”, aldus stuurgroepvoorzitter Jan Heijkoop. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

De gemeenten Schiedam, Gorinchem en Cromstrijen en de Drechtsteden gaan de risico's in kaart brengen. De resultaten van het project komen vervolgens ter beschikking van alle gemeenten. Het doel is uiteraard om oneigenlijk gebruik en fraude zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer het echter toch voorkomt, moet het worden aangepakt. De gemeenten weten echter nog niet precies waar de risico's liggen, aldus Jan Heijkoop, burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht en stuurgroepvoorzitter fraude in de zorg. “We weten echter nog niet precies waar de risico’s liggen. We willen aan de voorkant uitzoeken wat je moet doen om fraude te voorkomen.” 
 
De risico's zullen op verschillende niveaus in kaart worden gebracht. De gemeenten kijken naar de risico's op het niveau van cliënten, zorgleveranciers en gemeenten, en de relaties tussen deze drie niveaus. Daarbij zullen onder meer de inkoopcontracten die gemeenten met zorgaanbieders afsluiten bekeken worden. Hoewel in beide wetten (de Wmo en Jeugdwet) maatregelen zijn opgenomen om fraude en oneigenlijk gebruik tegen te gaan, is het belangrijk dat op de drie niveaus wordt ingegaan. Heijkoop legt uit waarom: “In de wet gaat het om hoofdlijnen. Het is van belang om ook op dit vlak van lokaal maatwerk uit te gaan.”
 
De gemeenten gaan in het onderzoek samenwerken met de Sociale Dienst Drechtsteden en de Serviceorganisatie Jeugd, gemeentekoepel VNG, het ministerie van VWS, de zorgkantoren DSW en VGZ, pgb-belangenvereniging Per Saldo en het Kenniscentrum Handhaving.
 
© Nationale Zorggids