Nationale Zorggids

NZG Zorgnieuws

Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Verpleeghuisarts maandag voor de rechter om onzorgvuldige euthanasie


Op maandag 26 augustus staat voor het eerst een arts terecht voor euthanasie op een 74-jarige vrouw met ernstige dementie. In een videofilmpje op Twitter legt het Openbaar Ministerie (OM) uit waarom deze verpleeghuisarts terechtstaat. Dit meldt de Telegraaf. 

Normal_rss_entry-194306

Eerste spreekuur musici in Spaarne Gasthuis


Het Spaarne Gasthuis in Heemstede begint als eerste ziekenhuis in Nederland met een speciaal spreekuur voor muzikanten. Zij kunnen hier vanaf maandag terecht voor alle lichamelijke klachten en blessures die worden veroorzaakt door musiceren of die invloed hebben op het maken van muziek, maakte het ziekenhuis bekend.

Normal_verpleegkunde__palliatieve_zorg__ouderenzorg

Zorginstelling Evean willigt eisen personeel in


Vakbond FNV laat weten dat de acties van Evean-medewerkers succesvol zijn geweest. FNV heeft samen met de kaderleden en de Ondernemingsraad alle eisen ingewilligd gekregen. Naast een doorbetaalde koffiepauze van bijna 15 minuten, wordt ook een achturige werkdag de regel. Medewerkers krijgen tevens een vaste roostervrije dag, ongeacht de de duur ...

Normal_justitie__rechtbank

Vijftien maanden cel voor vrouw die fraudeerde met zorggeld


Een vrouw die zeker een half miljoen aan pgb-gelden gebruikte voor haar persoonlijke leven, heeft hiervoor een celstraf van vijftien maanden opgelegd gekregen. Samen met haar partner lichtte ze budgethouders en zorgkantoren op en schafte ze onder meer twee luxe auto’s aan. Dit meldt Skipr. 

Normal_spuit_medicijnen

Nieuw middel boekt goede resultaten bij lastig behandelbare migraine


Een nieuw middel tegen migraine blijkt goed te werken bij patiënten die een lastig behandelbare vorm van de ziekte hebben. Dat blijkt uit een studie onder ruim achthonderd patiënten. Dit meldt Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

Normal_bruno_bruins

'Onderscheid tussen verpleegkundigen kan ook in cao worden vastgelegd'


Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg zat woensdagavond bij Eva Jinek aan tafel en zei dat zijn BIG-2 wetsvoorstel teruggedraaid kan worden, als dat moet. Bovendien kan het onderscheid dat hij tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen wil maken ook zonder aanpassing van de wet klaargespeeld worden. Dit meldt NOS. 

Normal_moeder_dochter_kind_familie

Kennissynthese Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar ouderschap


In opdracht van ZonMw heeft het Verwey-Jonker Instituut een kennissynthese Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap uitgevoerd. De beschikbare- en ontbrekende kennis, interventies en goede praktijkvoorbeelden zijn middels een quickscan van de literatuur en raadpleging van veldpartijen in kaart gebracht. Dit meldt ZonWm.

Normal_mantelzorg_thuiszorg_ouderen_verpleging_wijkverpleging_verpleegkundige

‘Mensen moeten gewaarschuwd worden bij aflopen van zorgindicatie’


Als het aan minister De Jonge van Volksgezondheid ligt, moeten gemeenten inwoners actief gaan informeren wanneer een lopende zorgindicatie afloopt. Dat gebeurt nu niet, waardoor een inwoner met een zorgvraag opeens zonder zorg kan komen te zitten. Naast het informeren van zorggebruikers moet er volgens de minister ook sterker worden ingezet op m...

Normal_ouderen__wandelstok

Financieel kwetsbare ouderen mijden vaker zorg


Uit nieuw onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat vier op de tien senioren de armoede in hun naaste omgeving ziet toenemen. 60 procent van de mantelzorgers maakt honderden euro’s aan kosten. En ouderen zonder vermogen zijn financieel kwetsbaar, vooral de groep die nog niet gepensioneerd is, en mijdt vaker zorg vanwege de kosten. Dit meldt KBO-PCOB. 

Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Zorgverzekeraar Menzis zet zich in tegen personeelstekort


Zorgverzekeraar Menzis is hard aan het werk om het personeelstekort in de zorg terug te dringen. Zo wordt er samengewerkt met verschillende partijen om plekken te creëren voor mensen die ergens moeten aansterken voor ze naar huis kunnen, en het inzetten van technologie. Dit meldt Skipr.

Normal_zakenman-man-bestuurder

Directeur Bram van de Langenberg weg bij Mosae Zorggroep


Directeur Bram van de Langenberg van Mosae Zorggroep in Maastricht heeft afscheid moeten nemen van de organisatie. Hij en interim-bestuurder Anitra Louwers bleken een slechte combinatie, waardoor de raad van toezicht zich genoodzaakt voelde om vaarwel te zeggen tegen Van de Langenberg die sinds 1 april 2018 bestuurder was. Dit meldt De Limburger. 

Normal_rss_entry-194264

Nutri-Score 'ontmaskert' ongezonde etenswaren


Voedselwaakhond foodwatch claimt aan de hand van de zogeheten Nutri-Score dat veel etenswaren die door voedingsmiddelenfabrikanten als 'gezond' worden aangeprezen, dit helemaal niet zijn.

Normal_marja_foto

De vliegende coach


De eerste keer dat ik vloog was ik in mijn eentje naar Engeland. Ik vond het doodeng en op het moment dat het vliegtuig opsteeg greep ik de hand van mijn onbekende buurman die het allemaal best vond, de schat.

Normal_nikab

Eerste officiële klacht over ziekenhuis dat nikabdraagster weigert


Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft op Facebook en officieel een klacht ontvangen van een vrouw die vanwege haar nikab hulp zou zijn geweigerd. De receptioniste bij de gipskamer wilde haar wel helpen, maar alleen als ze haar nikab zou afdoen. Een chirurg zou bovendien een ongepaste opmerking hebben gemaakt. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Normal_vaccinatie_inenting

Blokhuis: ‘Snel vaccinatiegraad weer naar 95 procent brengen’


Staatssecretaris Blokhuis werkt samen met GGD-en om de vaccinatiegraad in alle gemeenten op het veilige niveau van 95 procent te krijgen. Hoewel met eerdere maateregelen de dalende trend is stopgezet, is dat volgens Blokhuis nog niet genoeg. In dertien gemeenten ligt de vaccinatiegraad lager dan 80 procent, wat een gevaar voor de volksgezondheid...

Normal_handboeien_arrestatie

Beveiliger zorginstelling mishandeld door psychiatrische cliënt


Een 26-jarige cliënt die in de psychiatrische instelling in Halsteren verblijft, heeft onlangs twee beveiligers mishandeld. Het voordat vond plaats aan de Hoofdlaan in Halsteren, waarna de politie werd ingeschakeld om de man in de cel te zetten. Dit meldt BN DeStem.

NZG Blog

De vliegende coach

Normal_marja_foto

De eerste keer dat ik vloog was ik in mijn eentje naar Engeland. Ik vond het doodeng en op het moment dat het vliegtuig opsteeg greep ik de hand van mijn onbekende buurman die het allemaal best vond, de schat.

NZG Interview

Psychotherapeut Bianca de Moor: 'EMDR-therapie kan vrouwen de regie over een zwangerschap teruggeven'

Normal_bianca_de_moor


De ene moeder zit na de geboorte van haar baby nog dagenlang op een roze wolk, de ander vergeet de bevalling het liefst zo snel mogelijk. Zo’n tien procent van de vrouwen e...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht