Nationale Zorggids

NZG Zorgnieuws

Normal_mbo__hbo__school__verpleging__verpleegkunde__leren

Alexander Rinnooy Kan neemt rol van verkenner BIG-2 op zich


Op verzoek van minister Bruno Bruins voor Medische Zorg neemt Alexander Rinnooy Kan de rol van verkenner op zich rondom de discussie over wetsvoorstel BIG-2. Over dit voorstel is in de zomer onrust ontstaan bij een deel van de verpleegkundigen. Bruins heeft daarom onlangs besloten tot een pas op de plaats en wil dat de verkenner nu onderzoekt wa...

Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

Personeel St Jansdal overhandigt vakantiekaart voor beter cao


Op donderdag 22 augustus gaan ook de cao-acties in het St Jansdal van start. Medewerkers overhandigen op die dag ‘vakantiekaarten’ aan bestuursvoorzitter Relinde Weil. Mogelijk volgen later andere acties. Dit meldt de Stentor. 

Normal_geweld__kindermishandeling__mishandeling

Herhaalde oproep subsidies Geweld hoort nergens thuis


Het programma Geweld hoort nergens thuis (GHNT) brengt, nu de zomervakantie op zijn einde loopt, nogmaals twee subsidieoproepen onder de aandacht. Het betreft twee oproepen die vallen binnen het onderzoeksprogramma van GHNT. Dit meldt huiselijkgeweld.nl.

Normal_rss_entry-193999

Patiënt loopt vaak tegen extra zorgkosten aan


Driekwart van de patiënten lopen tegen extra kosten aan voor zorg, buiten de zorgverzekering en het eigen risico om. Dat maakte Patiëntenfederatie Nederland bekend op basis van onderzoek onder bijna 8.000 mensen.

Normal_pillen_medicijnen

KNMP: 'Alles wijst erop dat geneesmiddelentekort groter wordt'


Ook in 2019 zal het geneesmiddelentekort toenemen, hiervoor waarschuwt apothekersorganisatie KNMP. De medicijntekorten nemen al sinds 2010 toe en dat zal dit jaar niet anders zijn. Dit meldt NU.nl. 

Normal_strand

Rolstoel met extra brede ballonbanden maken strand toegankelijk


Een bedrijf in Oosterhout dat rolstoelen met brede ballonbanden ontwikkeld, krijgt hiervoor steeds meer aanvragen. De twee eigenaren, broers, noemen hun strandvriendelijke rolstoel de Wombat: een elektrische rolstoel met brede banden, uitermate geschikt voor op het strand of gras. Dit meldt de Gelderlander. 

Normal_oudere_man_ogen

Niet zeker of ouderen geld terugkrijgen van afgelast festival Forever Young


De organisatie van het afgelaste Forever Young Festival hoopt ouderen de kosten voor hun kaartje terug te kunnen geven, maar laat dat afhangen van afspraken met leveranciers en sponsoren. Krijgen ze het geld niet terug, dan krijgen ouderen een kaartje voor eventueel volgende editie. Dit meldt Omroep Flevoland.

Normal_portemonnee_geld

Gemeentepolis kent groot bereik, maar contracten komen moeilijk tot stand


De gemeentepolis is een gemeentelijke collectieve zorgverzekering die bestaat uit een basis- en een aanvullende verzekering voor inwoners met een laag inkomen. Deze polis kent op dit moment een groot bereik, maar contracten tussen gemeenten en verzekeraars lijken moeilijker tot stand te komen. Om het effect van de gemeentepolis te vergroten en d...

Normal_visolie

Hoe helpt omega 3 tegen depressie?


Het aantal landgenoten dat kampt met depressie neemt jaarlijks sterk toe. In Nederland hebben maar liefst 800.000 inwoners last van een depressie. Voor deze grote bevolkingsgroep is er nu blijkbaar toch goed nieuws. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat visolie met het vetzuur EPA als belangrijkste bestanddeel de werking van antidepressiva ver...

Normal_10.000ste-geboorteaangifte-in-mmc_-_martilly_media

10.000ste geboorteaangifte in Máxima MC


Maandagochtend 19 augustus vond de 10.000ste geboorteaangifte plaats in het Vrouw Moeder Kind–centrum van Máxima MC (MMC) in Veldhoven. Burgemeester Marcel Delhez overhandigde de ouders van baby Hussein Mohamad uit Veldhoven bij deze feestelijke mijlpaal een bos bloemen. Dit meldt MMC. 

Normal_vaccineren_inenten_baby

VVD Zwolle pleit voor verplichte vaccinatie kinderen op kinderopvang


De VVD in Zwolle wil dat ouders verplicht worden om hun kinderen te laten vaccineren voordat zij op de kinderopvang beginnen. De Zwolse partij snapt niet dat de gemeente geen aansluiting zoekt bij het landelijk onderzoek naar verplichte vaccinatie van kinderen op de opvang. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Normal_kinderarts_arts_huisarts_controle

Mindering schoolartsbezoek door personeelstekort


In de regio Haaglanden hebben ruim driehonderd keuters, als gevolg van het personeelstekort, geen schoolartsbezoek gehad. In diverse gemeentes is slechts bij kleuters bij wie problemen vermoed werden, onderzoek gedaan. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Normal_hand_oudere

Geen verscherpt toezicht meer voor Cicero Residentie


Het verscherpte toezicht op Cicero Residentie (voorheen VillaKeizersKroon) in Maastricht is opgeheven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn de nieuwe eigenaren voortvarend aan de slag te gaan om goede zorg te realiseren in de kleinschalige woonvorm die zorg biedt aan psychogeriatrische en somatische patiënten. Dit meldt IGJ. 

Normal_spuit_medicijnen

Basispakket uitgebreid met nieuwe medicatie tegen kanker


Vanaf 1 september worden de geneesmiddelen durvalumab en abemaciclib vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg heeft de afgelopen maanden met succes onderhandeld over de prijs van beide middelen. Durvalumab kan worden ingezet bij de behandeling van een specifieke vorm van longkanker en abemac...

Normal_bed_slapen

Helft van de arbeidsongeschikten heeft slaapproblemen


Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen. Bij arbeidsongeschikten lag dat aandeel meer dan twee keer zo hoog. Zij worden door de slaapproblemen ook het vaakst belemmerd in hun functioneren. Dit meldt CBS. 

Normal_rss_entry-193934

Platform eist info NVWA over vangst tijgermug via Wob


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet openheid van zaken geven rondom de vangsten en meldingen van tijgermuggen en andere exotische muggen sinds het jaar 2005. Dat eist het platform Stop Invasieve Exoten met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob).

NZG Blog

Help, onze kernwaarden zijn niet onderscheidend!

Normal_sjors_van_leeuwen

Help, onze kernwaarden zijn niet onderscheidend! Die kreet heb ik de afgelopen jaren vaak gehoord. Je kent het ongetwijfeld wel, de sessies om te komen tot een set onderscheidende kernwaarden. Met als resultaat een rijtje inwisselbare containerbegrippen als klantgericht, zorgzaam, professioneel en betrouwbaar. Wie kan daar tegen zijn? 

NZG Interview

Psychotherapeut Bianca de Moor: 'EMDR-therapie kan vrouwen de regie over een zwangerschap teruggeven'

Normal_bianca_de_moor


De ene moeder zit na de geboorte van haar baby nog dagenlang op een roze wolk, de ander vergeet de bevalling het liefst zo snel mogelijk. Zo’n tien procent van de vrouwen e...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht