Nationale Zorggids

NZG Zorgnieuws

Normal_hersenen_scan

Verbeterde zorg neurologische patiënten Amstelland en Amsterdam UMC


Ziekenhuis Amstelland neemt sinds kort neurologische patiënten over van Amsterdam UMC die niet per se in een academisch ziekenhuis behandeld hoeven worden. Daardoor is de doorstroom van patiënten op de afdeling Neurologie beter en krijgen deze patiënten zorg op een plek die beter past bij hun gezondheidssituatie. Dit meldt Amsterdam UMC.

Normal_rss_entry-216096

Nederland overlegt met andere landen over evacuaties uit Wuhan


In verband met de uitbraak van een nieuw coronavirus in China, overlegt Nederland met andere Europese landen over de vrijwillige evacuatie van Nederlanders uit de stad Wuhan. Mogelijk worden de Nederlanders die weg willen, teruggevlogen door een ander land, bijvoorbeeld Frankrijk.

Normal_rss_entry-216112

Van Huffelen als nieuwe staatssecretaris aan de slag met toeslagen


Minister Wopke Hoekstra (Financiën) kijkt uit naar de samenwerking met de twee nieuwe staatssecretarissen op zijn ministerie die hoogstwaarschijnlijk woensdag worden beëdigd. Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief lijken hem allebei "zeer gekwalificeerd voor de portefeuilles waarmee ze aan de slag gaan".

Normal_rss_entry-215959

Woningbrand Duiven blijkt gezinsmoord


De woningbrand in Duiven, waarbij vrijdag drie mensen om het leven kwamen, blijkt een gezinsmoord te zijn. De doden zijn de 64-jarige bewoner van het huis aan de Roodwilligenstraat, zijn 58-jarige vrouw en hun 20-jarige dochter. De identificatie van de lichamen is pas maandag afgerond, aldus de politie.

Normal_bloed_buisje_bloedbuis_bloedtube

GGD mag migranten screenen op hepatitis


De GGD mag de voorgenomen pilots op niet-westerse migranten te screenen op hepatitis B en C uitvoeren. Daarvoor hebben zij geen vergunning nodig. Dit meldt de Gezondheidsraad. 

Normal_copyright_stockfreeimages_eenzaam_ouderen_bejaarde

Wet zorg en dwang: organisaties roepen op tot samenwerking


Verschillende patiënten- en cliëntenorganisaties denken dat de Wet zorg en dwang (Wzd) voor vooruitgang gaat zorgen. In tegenstelling tot de oude wet, staan in deze wet rechten van mensen en zorgvuldig handelen voorop, vinden de organisatie. Ze roepen daarom op tot constructieve samenwerking aan de uitvoering van de wet. Dit meldt Ieder(in).

Normal_rss_entry-216066

Verlaging tarieven voor forensische zorg onvoldoende onderbouwd


Instellingen die op last van de rechter mensen met psychische stoornissen behandelen, mogen niet zomaar financieel worden gekort door de overheid. De rechtbank in Den Haag heeft acht grote instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg, die onder meer tbs'ers behandelen, gelijk gegeven in hun bezwaren tegen tariefverlagingen.

Normal_rss_entry-216077

Weinig bekend over gebruik foliumzuur voor en tijdens zwangerschap


Foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen bij het ongeboren kind zoals een open ruggetje. Er is weinig actuele informatie over het foliumzuurgebruik door zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden. Ook blijft het onduidelijk wat het effect is van het foliumzuurbeleid op het gebruik van foliumzuur en het aantal aangeboren ...

Normal_rss_entry-216087

'Wierook even schadelijk als sigaret'


Wierook bevat nog altijd stoffen die erg schadelijk zijn voor de volksgezondheid, meldt de Belgische consumentenclub Test Aankoop op basis van eigen onderzoek. De organisatie sloeg in 2004 en 2013 ook al alarm, maar stelt vast dat de Europese regels die daarna zijn opgesteld niet worden nageleefd.

Normal_copyright_stockfreeimages_thermometer_kind_ziek_griep_virus

Vaccinatie tegen waterpokken: Gezondheidsraad bereidt advies voor


Waterpokken is een infectieziekte die vooral voorkomt bij jonge kinderen. De Gezondheidsraad bereidt een advies voor over waterpokkenvaccinatie bij kinderen. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  publiceert vandaag een rapport met achtergrondinformatie voor dat advies. Dit meldt het RIVM.

Normal_rss_entry-216068

Blokhuis actie tegen wachtlijsten in GGZ


Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil concreet actie ondernemen om de problemen met de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg aan te pakken. Dat zei hij voorafgaand aan een gesprek met Charlotte Bouwman, die sinds vorige week actie voert in het ministerie van Volksgezondheid.

Normal_wiet_hennep_drugs-marijuana_wiki_-c_

Defensie heroverweegt vergoeding cannabis voor veteranen


Het ministerie van Defensie heroverweegt het besluit om veteranen die medicinale cannabis gebruiken daarvoor geen onkostenvergoeding meer te geven. Veteranenombudsman Reinier van Zutphen dringt erop aan de kosten wel te vergoeden.

Normal_rss_entry-215999

Nederland merkt coronavirus aan als A-ziekte


Nederland behandelt het nieuwe coronavirus uit China in het vervolg als een zogeheten A-ziekte. Dat betekent bijvoorbeeld dat artsen alarm moeten slaan als ze alleen al de verdenking hebben dat iemand het virus onder de leden heeft, maar dat nog niet hebben vastgesteld.

Normal_ambulanceauto

Communicatienetwerk C2000 voor noodhulpverleners vernieuwd


Vannacht is de migratie van het huidige naar het nieuwe communicatienetwerk C2000 succesvol verlopen. Het netwerk is vernieuwd om een goede mobiele communicatie tussen noodhulpdiensten goed te kunnen blijven faciliteren en hun veiligheid te garanderen. De migratie is de afgelopen maanden onder regie van het ministerie van Justitie en Veiligheid ...

Normal_arts_dokter_hartslag_controle_ziekenhuis

Populaire verbetermethodiek onder ziekenhuizen vergroot werkplezier niet


Ziekenhuizen staan onder druk om steeds slimmer te werken. Zorgverzekeraars willen zorgkosten beperken, terwijl patiënten een steeds persoonlijkere benadering en behandeling verlangen. Intussen leiden personeelstekorten tot een hogere werkdruk. Niet gek dat een verbetermethodiek als Lean Six Sigma populair is onder ziekenhuizen. De methode beloo...

Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

Eerste ziektegeval van nieuw coronavirus in Duitsland vastgesteld


In Duitsland is het eerste ziektegeval van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het gaat om een man uit de regio Starnberg in de deelstaat Beieren. Dat heeft een woordvoerder van de ministerie van Gezondheid in München maandagavond bekendgemaakt.

NZG Blog

Waarom zijn er zo weinig goede managers?

Normal_sjors_van_leeuwen

Goede managers zijn zeldzaam, ook in de zorg. Dat kunnen we concluderen als we alle onderzoeken op het gebied van werknemertevredenheid op een rij zetten. Zo vindt bijna driekwart van de zorgprofessionals dat het in de zorg (vaak) ontbreekt aan goede bestuurders en managers. Managers zijn de grootste reden dat medewerkers met minder plezier naar...

NZG Interview

Snufjes en robots om het werk en het leven in de zorg leuker en makkelijker te maken

Normal_tablet_arts


Een chip op incontinentiemateriaal die de verzorger een seintje geeft als deze moet worden vervangen. Een polsbandje die de juiste deuren opent voor de bewoner zodat de fru...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht

NZG GESPONSORD