NZG Zorgnieuws

Normal_tweede_kamer

‘Actieprogramma Werken in de zorg bevat nauwelijks harde plannen’


Vorige week debatteerde de Tweede Kamer over het actieprogramma Werken in de Zorg van minister De Jonge en Bruins en staatssecretaris Blokhuis. Het plan moet het aanhoudende personeelstekort in de zorg aanpakken. Dit meldt de Tweede Kamer. 

Normal_rss_entry-155305

Ruim 18.000 moeders vragen UWV om compensatie


Het UWV heeft meer dan 18.000 aanvragen voor compensatie ontvangen van vrouwelijke ondernemers. De vrouwen hebben als zelfstandige geen bevallingsuitkering gekregen, zo laat de uitkeringsinstantie weten.

Normal_joop_en_ingrid

De gevolgen van PTSS voor familie en naasten


Veel mensen maken in hun leven ooit een traumatische ervaring mee: bijvoorbeeld een overval, verkeersongeluk of verkrachting. Het meemaken van zo’n schokkende gebeurtenis kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis, oftewel PTSS. Dat heeft vaak niet alleen grote gevolgen voor henzelf, maar ook voor familie en naasten.

Normal_normal_verkiezingen_stemmen

Mobiele stembureaus en early voting voor toegankelijke verkiezingen


Meer inzet van mobiele stembureaus, bijvoorbeeld in zorginstellingen, en meer en betere voorlichting over het verkiezingsproces vergroten de toegankelijkheid van de verkiezingen. Dit is van groot belang voor een samenleving waar zoveel mogelijk mensen zelfstandig moeten kunnen stemmen. De groep kiezers die ondanks deze maatregelen toch hulp nodi...

Normal_condoom_soa_seks

GGD regio Utrecht gaat anonieme telefoontjes maand lang registreren


GGD regio Utrecht gaat volgend jaar een maand lang bijhouden wat voor telefoontjes het binnenkrijgt op de anonieme soa-poli. De GGD neemt vanaf 2019 de taken over van de soa-poli in het UMC Utrecht. Dit meldt de Telegraaf. 

Normal_stethoscoop_telefoon

Niet meer verwarde mensen bij huisartsenpost


Het aantal mensen dat voor vreemd of suïcidaal gedrag aanklopte bij de huisartsenpost is tussen 2015 en 2017 gelijk gebleven. Patiënten kregen vorig jaar vooral telefonisch advies. Patiënten die gediagnosticeerd werden met psychische klachten stonden vorig jaar meerdere malen in contact met de huisartsenpost. Dit meldt NIVEL.  

Normal_rss_entry-155293

8 jaar en tbs geëist voor doodsteken vriendin


Tegen een 25-jarige man is maandag voor de rechtbank in zijn woonplaats Almelo acht jaar cel plus tbs met dwangverpleging geëist. Hij heeft bekend dat hij op 19 juni vorig jaar zijn 26-jarige vriendin met messteken om het leven heeft gebracht.

Normal_ouderen__wandelstok

Bovenaan de wachtlijst maar geen zorgwoning door huurregels


Een bejaard stel dat niet meer in hun huurhuis kan wonen, wacht vanwege het ‘passend toewijzen’ nog steeds op een zorgwoning. En dat terwijl ze bovenaan de wachtlijst staan. De 86-jarige Albert en 82-jarige Henny kunnen 597,30 euro huur betalen, maar het appartement dat vrij is gekomen kost 640,14 euro. Het verschil is met hun spaargeld op te lo...

Normal_radio

Radiozender door verstandelijk beperkten geopend met Domien


Op zondag 14 oktober lanceerde zorginstelling Gemiva-SVG Groep in Zoeterwoude een radiozender die volledig wordt verzorgd door mensen met een verstandelijke beperking. Q-Music DJ Domien Verschuuren was bij de feestelijke opening aanwezig. Dit meldt Omroep West. 

Normal_bejaarde_oudere_wandelen_rollator

Zorgkosten ouderen in niet-stedelijke gebieden lager dan ouderen in steden


Een groeiend aandeel ouderen in de bevolking neemt een steeds groter aandeel van de totale zorgkosten voor zijn rekening. Dit roept niet alleen vragen op over de solidariteit tussen de werkende bevolking en de ouderenpopulatie, maar ook over mogelijke regionale verschillen in Nederland. Vektis heeft in de Zorgthermometer over ouderenzorg twee ex...

Normal_bevalling

Zorgen om verdubbeling aantal keizersnedes


In vijftien jaar tijd is het aantal kinderen dat via een keizersnede ter wereld kwam gegroeid van 16 miljoen naar 29,7 miljoen. Dat is een verdubbeling van het aantal keizersnedes, zo blijkt uit onderzoek van een grote groep internationale wetenschappers. Ze vinden de toename opmerkelijk, want de maatregel is vaak niet nodig en bovendien niet zo...

Normal_gehandicaptenvervoer

Gehandicaptenvervoer in de problemen door verduurzamingsmaatregel


Vanaf maart 2019 hebben chauffeurs van bestelbussen die zwaarder zijn dan 3.500 kilogram een D-rijbewijs nodig. Dit betekent in de praktijk dat enkel mensen met een busrijbewijs in zo’n busje mogen rijden. Hierdoor komen ook vrijwilligers van gehandicaptenvervoer in de problemen. Dit meldt de Telegraaf.

Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Personeelstekort houdt aan in zeven academische ziekenhuizen


Zo’n 10 procent van de ziekenhuisbedden op belangrijke afdelingen in zeven academische ziekenhuizen is niet beschikbaar. De reden hiervoor is het aanhoudende tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen op intensive care-afdelingen, de spoedeisende hulp en in operatiekamers. Dit meldt NRC. 

Normal_rss_entry-155248

'Pak snoepreclame voor kinderen aan'


Veel ouders willen maatregelen tegen reclame op ongezonde producten als koek, snoep en frisdrank bij sportevenementen, op scholen, in tv-series, films en games. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum.

Normal_rss_entry-155179

Website berekent kans op hart- en vaatziekten


Het UMC Utrecht heeft een website opgezet met een methode die het risico op hart- en vaatziekten kan voorspellen voor verschillende groepen. Ook kan het rekenmodel zeggen wat medicijnen als cholesterolverlagers en bloedverdunners doen om dat risico te verlagen en kan per patiënt de optimale medicatie worden berekend.

Normal_normal_ruzie_kind_misbruik_geweld

Behandeling van misofonie niet in basispakket


Iedereen ergert zich wel eens aan geluiden die andere mensen maken. De meeste mensen weten hier wel mee om te gaan. Het wordt anders als ergernissen en irritaties over onschuldige geluiden extreme woede, walging of haat opwekken. Dit wordt misofonie genoemd. Het is echter geen erkende psychische stoornis. Daarnaast is de behandeling niet bewezen...

NZG Blog

Verandervermogen van zorgorganisaties kan beter

Normal_sjors_van_leeuwen

De Nederlandse werknemer heeft weinig vertrouwen in het verandervermogen van zijn bedrijf. Meer dan een derde van alle werknemers vindt dat de eigen organisatie onvoldoende in staat is om te veranderen. Bij de overheid is dat met 50 procent het hoogst. In gezondheidszorg en welzijn is dit cijfer 32 procent. Dat blijkt uit de Nationale Benchmark ...

NZG Interview

‘Mannen, anticonceptie is ook jullie verantwoordelijkheid’

Normal_seks


Anticonceptie is niet alleen de verantwoordelijkheid van vrouwen. Mannen hebben er net zo goed belang bij dat vrouwen anticonceptie op de juiste wijze gebruiken. Met deze b...

NZG Topvacatures

St. Antonius Ziekenhuis

Manager Sales

Meer vacatures...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht