Nationale Zorggids

NZG Zorgnieuws

Normal_ameland__eiland__vuurtoren__waddeneiland_lichter

Nieuwbouw voor KwadrantGroep op Ameland nog steeds niet van start


De gemeente Ameland en zorgaanbieder KwadrantGroep liggen met elkaar in de clinch over het nog te bouwen nieuwe verpleeghuis voor ouderen. Het doel van de zorgaanbieder is om op een nieuwe locatie een moderne voorziening te bouwen zodat inwoners van het eiland ook op oudere leeftijd op het eiland kunnen blijven wonen. De huidige locatie van De S...

Normal_man__zorgopleiding__verpleging__verpleegkundige__ziekenhuis__hulp__onderzoek

Spoedzorg in Rotterdam als eerste gemeente in Nederland


De gemeente gaat als eerste een special loket inrichten voor spoedzorg. Dit is verpleegkundige zorg die zo acuut is, dat niet gewacht kan worden op de volgende dag. Verschillende zorginstellingen werken samen om deze spoedzorg mogelijk te maken voor de inwoners. Dit meldt RTV Rijnmond.

Normal_rss_entry-216211

Jehova's willen meer tijd voor verdediging klaagschrift justitie


De Jehova's getuigen hebben meer tijd nodig voor de verdediging van een klaagschrift dat ze hebben ingediend om bezwaar te maken tegen de invallen die justitie in 2018 deed in kerkgebouwen en bij ouderlingen.

Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

Brunssumse huisarts voor derde keer vast voor verdenking misbruik


Een huisarts uit het Limburgse Brunssum is afgelopen maandag opgepakt omdat hij zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan misbruik van één van zijn patiënten. In 2018 en 2019 werd hij ook al aangehouden omdat de politie aangiftes had ontvangen over het wangedrag van de huisarts. Het verhoor van de huisarts vindt deze week plaats. Dit meldt NU.nl.

Normal_rss_entry-216135

Nieuwe staatssecretaris meteen naar gedupeerden toeslagenaffaire


De nieuwe staatssecretaris voor de toeslagen laat er geen gras over groeien. Meteen na haar beëdiging woensdag, gaat Alexandra van Huffelen praten met een aantal gedupeerden van de toeslagenaffaire.

Logo_maastricht-umc-mucm_logo

Innovatieve stamceltherapie voor herstel spiermassa en -kracht


Een consortium geleid door wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht heeft drie miljoen euro aan Europese subsidie ontvangen voor de ontwikkeling van stamceltherapie tegen onder meer genetische spieraandoeningen en spierafbraak bij ouderen. Onder de naam Generate Your Muscle (GYM) willen de onderzoekers door middel van...

Normal_paul-blokhuis-lg

Blokhuis wil kunnen ingrijpen in wachtlijsten complexe psychische zorg


Het ministerie van Volksgezondheid gaat ingrijpen als zorgaanbieders en verzekeraars er niet in slagen om mensen die complexe psychische zorg nodig hebben te helpen. Op die manier wil staatssecretaris Paul Blokhuis iets doen aan de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Normal_handboeien__2_

Advies: minderjarigen niet vasthouden in politiecel


De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) wil dat het verblijf van minderjarige verdachten in een politiecel zo kort mogelijk duurt. Daarom adviseert de RSJ dat minderjarigen die worden verdacht van een strafbaar feit maximaal 24 uur vastgehouden mogen worden. Hierna beslist een rechter of de minderjarige in vrijheid wordt ges...

Normal_rss_entry-216154

Tot dusver drie mensen in Nederland getest op coronavirus


Tot dusver zijn in Nederland drie personen getest op het nieuwe coronavirus uit China. Het bleek telkens loos alarm, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Artsen zijn inmiddels verplicht alarm te slaan als ze alleen al de verdenking hebben dat iemand het virus onder de leden heeft, maar dat nog niet hebben vastgesteld. De GGD of het ziekenhu...

Normal_hersenen_scan

Verbeterde zorg neurologische patiënten Amstelland en Amsterdam UMC


Ziekenhuis Amstelland neemt sinds kort neurologische patiënten over van Amsterdam UMC die niet per se in een academisch ziekenhuis behandeld hoeven worden. Daardoor is de doorstroom van patiënten op de afdeling Neurologie beter en krijgen deze patiënten zorg op een plek die beter past bij hun gezondheidssituatie. Dit meldt Amsterdam UMC.

Normal_rss_entry-216096

Nederland overlegt met andere landen over evacuaties uit Wuhan


In verband met de uitbraak van een nieuw coronavirus in China, overlegt Nederland met andere Europese landen over de vrijwillige evacuatie van Nederlanders uit de stad Wuhan. Mogelijk worden de Nederlanders die weg willen, teruggevlogen door een ander land, bijvoorbeeld Frankrijk.

Normal_rss_entry-216112

Van Huffelen als nieuwe staatssecretaris aan de slag met toeslagen


Minister Wopke Hoekstra (Financiën) kijkt uit naar de samenwerking met de twee nieuwe staatssecretarissen op zijn ministerie die hoogstwaarschijnlijk woensdag worden beëdigd. Alexandra van Huffelen en Hans Vijlbrief lijken hem allebei "zeer gekwalificeerd voor de portefeuilles waarmee ze aan de slag gaan".

Normal_rss_entry-215959

Woningbrand Duiven blijkt gezinsmoord


De woningbrand in Duiven, waarbij vrijdag drie mensen om het leven kwamen, blijkt een gezinsmoord te zijn. De doden zijn de 64-jarige bewoner van het huis aan de Roodwilligenstraat, zijn 58-jarige vrouw en hun 20-jarige dochter. De identificatie van de lichamen is pas maandag afgerond, aldus de politie.

Normal_bloed_buisje_bloedbuis_bloedtube

GGD mag migranten screenen op hepatitis


De GGD mag de voorgenomen pilots op niet-westerse migranten te screenen op hepatitis B en C uitvoeren. Daarvoor hebben zij geen vergunning nodig. Dit meldt de Gezondheidsraad. 

Normal_copyright_stockfreeimages_eenzaam_ouderen_bejaarde

Wet zorg en dwang: organisaties roepen op tot samenwerking


Verschillende patiënten- en cliëntenorganisaties denken dat de Wet zorg en dwang (Wzd) voor vooruitgang gaat zorgen. In tegenstelling tot de oude wet, staan in deze wet rechten van mensen en zorgvuldig handelen voorop, vinden de organisatie. Ze roepen daarom op tot constructieve samenwerking aan de uitvoering van de wet. Dit meldt Ieder(in).

Normal_rss_entry-216066

Verlaging tarieven voor forensische zorg onvoldoende onderbouwd


Instellingen die op last van de rechter mensen met psychische stoornissen behandelen, mogen niet zomaar financieel worden gekort door de overheid. De rechtbank in Den Haag heeft acht grote instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg, die onder meer tbs'ers behandelen, gelijk gegeven in hun bezwaren tegen tariefverlagingen.

NZG Blog

Waarom zijn er zo weinig goede managers?

Normal_sjors_van_leeuwen

Goede managers zijn zeldzaam, ook in de zorg. Dat kunnen we concluderen als we alle onderzoeken op het gebied van werknemertevredenheid op een rij zetten. Zo vindt bijna driekwart van de zorgprofessionals dat het in de zorg (vaak) ontbreekt aan goede bestuurders en managers. Managers zijn de grootste reden dat medewerkers met minder plezier naar...

NZG Interview

Snufjes en robots om het werk en het leven in de zorg leuker en makkelijker te maken

Normal_tablet_arts


Een chip op incontinentiemateriaal die de verzorger een seintje geeft als deze moet worden vervangen. Een polsbandje die de juiste deuren opent voor de bewoner zodat de fru...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht

NZG GESPONSORD