Nationale Zorggids

NZG Zorgnieuws

Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Zo kwamen deze 3 coassistenten de coronacrisis door


Met het uitbreken van de coronacrisis kwamen veel coschappen stil te liggen. Vanaf midden maart moesten de meeste coassistenten thuisblijven. De kans op besmetting was te groot. Ook was er weinig werk: de reguliere zorg lag immers stil. Wij vroegen drie geneeskundestudenten wat ze de afgelopen maanden gedaan hebben. Een vervangende opdracht? Op ...

Normal_pexels-pixabay-53404

Proeftuin Gezond Gewicht: gratis leefstijlprogramma's voor Rotterdammers


Inwoners van Rotterdam met overgewicht, obesitas of diabetes type 2 kunnen meedoen met Proeftuin Gezond Gewicht, een gratis programma voor een gezondere leefstijl. Dit meldt de gemeente Rotterdam. 

Normal_rss_entry-243243

Meer dan 2.000 nieuwe coronagevallen voorzien


Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt dinsdag weer bekend hoeveel nieuwe gevallen van het coronavirus in de afgelopen week zijn gemeld. Dat worden er waarschijnlijk ongeveer 2.300, op basis van de dagelijkse updates van het instituut en het coronadashboard van de overheid. In de voorgaande week waren er 1329 nieuwe besme...

Normal_rss_entry-243230

Asscher vangt bot met verzoek om vervroegd coronadebat


De Tweede Kamer komt deze week niet vervroegd terug van zomerreces voor een debat over het coronabeleid van het kabinet. De coalitiepartijen houden dat tegen, zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher in het radioprogramma Nieuws en Co op NPO Radio1.

Normal_rss_entry-243284

Zorgverzekeraars noemen extra premiestijging 'voorbarig'


Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt dat het voorbarig is om te concluderen dat de zorgpremie door de uitbraak van het coronavirus extra gaat stijgen. In een brief aan de bewindslieden die belast zijn met de zorg in Nederland schrijven de samenwerkende zorgverzekeraars dat er "nog geen zicht is op de totale kosten".

Normal_corona

Rijksoverheid publiceert geüpdatete versie van (opgeheven) reisbeperkingen


Per 5 augustus is het inreisverbod voor Algerije weer ingesteld. Dit besluit is genomen op basis van een risico-inschatting met zo objectief mogelijke criteria over de gezondheidssituatie in Algerije en de daar geldende maatregelen. In dat verband wordt onder andere gekeken naar het aantal nieuwe besmettingen. Dit meldt Rijksoverheid. 

Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

Verband kindermishandeling en hart- en vaatziekten


Slachtoffers van kindermishandeling - met name vrouwen - hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Bristol, zo meldt huiselijkgeweld.nl. 

Normal_rss_entry-243101

PvdA wil deze week debat over snellere verspreiding coronavirus


PvdA-leider Lodewijk Asscher is "zeer bezorgd" om het snel oplopende aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus. Hij wil dat de Tweede Kamer terugkeert van zomerreces om daar al komende woensdag een debat over te voeren.

Normal_rss_entry-243003

Ook PEC Zwolle meldt positieve coronatest


In navolging van onder meer ADO Den Haag, Vitesse, Willem II en AZ heeft ook PEC Zwolle te maken met een coronabesmetting. Bij de tweede testronde die deze week werd gehouden, testte een lid van de medische staf positief. Het gaat volgens de Overijsselse voetbalclub uit de eredivisie om een heel laag virusgehalte, wat volgens deskundigen lijkt t...

Normal_rss_entry-243208

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt met 18 naar 109


Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis neemt toe. Het zijn er nu 109, achttien meer dan op zondag en het hoogste aantal sinds 25 juli. Het aantal opgenomen patiënten ligt nog wel binnen "de bandbreedte van de afgelopen weken", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij verwacht in de komende tijd "een matige ve...

Normal_tandartsstoel

Ouders krijgen brief van Menzis over noodzakelijke controles bij de tandarts


Duizenden ouders in de regio’s Groningen en Arnhem kunnen binnenkort een brief verwachten van zorgverzekeraar Menzis. In deze brief worden zij aangemoedigd om hun kind naar de tandarts of mondhygiënist te brengen voor een controle. De brief gaat specifiek naar kinderen van vijf jaar oud van wie nog geen registratie bekend is van bezoek aan de ta...

Normal_handen_wassen__kind__hygi_ne__zeep__handen

‘Als je van elkaar houdt, moet je afstand houden’, leert Schooltv jonge kinderen


Professionals maken zich zorgen over de impact van een video op jonge kinderen die Schooltv onlangs heeft gedeeld. In deze video wordt uitgelegd aan kinderen dat je afstand moeten houden als je van elkaar houdt. Pedagoog Bas Levering van de Universiteit Utrecht vindt het “een heel raar verhaal”. Dit meldt RTL Nieuws.

Normal_ambulance

Politie arresteert man die ambulance vernielde en personeel bedreigde


Een man die zaterdag ambulancepersoneel agressief benaderde, is nog dezelfde dag gearresteerd. Ambulancemedewerkers schakelden de politie in, maar toen deze ter plekke arriveerde was de man al weg. Het personeel heeft aangifte gedaan van vernieling van de ambulance. Dit meldt de Telegraaf. 

Normal_verpleegkundige_corona_mondkapje

Ministerie van Volksgezondheid werk bonusregeling zorgpersoneel verder uit


Het ministerie van Volksgezondheid werkt deze zomer aan een zorgvuldige bonusregeling voor zorgpersoneel dat tijdens de coronapandemie werkzaam is (geweest). In een handreiking komt te staan voor wie de bonusregeling is en voor wie deze nadrukkelijk niet is. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

Normal_tiener_meisje_puber

Tieners minder goed in de smiezen door schrappen afspraken consultatiebureau


Nu 14- tot 16-jarigen door de pandemie tijdelijk niet meer welkom zijn op de consultatiebureaus, zijn er zorgen ontstaan over hun geestelijke gezondheid. Jeugdartsen kunnen nu niet zijn of een jongere, mede door corona, depressief is of zich anderszins slecht voelt. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Normal_rss_entry-243156

Minder mensen laten zich testen op corona


Het aantal mensen dat zich heeft laten testen op het coronavirus, is vorige week gedaald. Tussen maandag 27 juli en zondag 2 augustus zijn bijna 102.000 mensen naar een testlocatie van de GGD'en gegaan voor een controle. Dat is 9 procent minder dan de week ervoor.

NZG Van onze klanten

NZG Blog van onze klanten

NZG Blog

Samen met de patiënt op reis voor de beste zorg

Normal_sjors_van_leeuwen

Onlangs las ik een kritische column over een cursus voor het verbeteren van de patiëntgerichtheid met als invalshoeken 'klantbeleving', 'klantreis' en 'onderscheidend vermogen'. Volgens de columnist heeft dit niets met de essentie van zorg te maken, want 'klanten vind je in een supermarkt, niet in een zorginstelling.' Hier lijkt sprake van het '...

NZG Interview

Geen coschappen door corona: hoe kwamen coassistenten deze periode door?

Normal_jurrien_loosveld


Midden maart kregen bijna alle coassistenten bericht dat hun coschappen per direct werden stopgezet. De redenen: de kans op besmetting met corona en het ontbreken van een n...

NZG Topvacatures

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht