NZG Zorgnieuws

Normal_apps_telefoon

Nieuwe app voor mensen met visuele beperking vergroot zelfstandigheid


Visueel beperkten die op zoek zijn naar meer zelfstandigheid, kunnen gebruikmaken van de app Envision. De app zet beelden via kunstmatige intelligentie om in geluiden en leest teksten voor in ruim zestig verschillende talen. Een andere opvallende functie is de mogelijkheid van de app om een ruimte of kamer te omschrijven. Wie de app op zijn smar...

Normal_vluchteling_asielzoeker

Raad voor de Kinderbescherming: ‘Kijk naar het kind, niet naar nationaliteit’


De Raad voor de Kinderbescherming komt op voor elk kind dat in Nederland verblijft van wie de ontwikkeling en opvoeding gevaar loopt. Dat geldt dus ook voor kinderen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben maar hier wel, met of zonder verblijfsvergunning, wonen. Dat meldt de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK). 

Normal_medicijnen_pillen_geneesmiddel

Zeer nodige medicijnen voor alcoholverslaafden raken op


Verschillende medicijnen in de verslavingsgeneeskunde zijn niet meer leverbaar of raken op. Patiënten in de verslavingszorg hebben deze medicijnen nodig om bijvoorbeeld een terugval tegen te gaan. Daarom trekken verslavingsartsen aan de bel: als deze zeer nodige medicijnen niet beschikbaar blijven, kan dat grote gevolgen hebben voor hun patiënte...

Normal_rss_entry-132630

Dennis Weening vindt leven met dwang ‘heftig’


Dennis Weening vond het ‘best spannend’ om samen met acht mensen die lijden aan een ernstige dwangstoornis op reis te gaan. Als groep vertrokken ze voor het programma Levenslang Met Dwang naar Thailand. Daar kregen de deelnemers onder begeleiding van experts therapie en opdrachten om hun obsessieve gedrag aan te pakken.

Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

Gz-psycholoog die dossier onaangetekend terugstuurde handelde niet onzorgvuldig


Een studente die voor een psychologische behandeling dossiers van eerdere behandelingen aan een gz-psycholoog had gegeven, diende een klacht over deze psycholoog in wegens het niet-aangetekend terugsturen van de documenten. Dat meldt het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. 

Normal_paul_blokhuis

Blokhuis: ‘Aan de slag met stevige ambities voor een gezonder Nederland’


Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft drie voorzitters aangesteld voor de gesprekken over het Nationaal Preventieakkoord en hen de opdracht meegegeven om met alle partijen in drie thematafels te komen tot stevige ambities en concrete maatregelen voor een gezonder Nederland. De gesprekken waaraan zo’n veertig organisaties deeln...

Normal_rss_entry-132515

Burgers voeren actie voor schonere lucht


Leden van de burgerbeweging Luchtwachters hebben zaterdag in zes steden actie gevoerd voor schonere lucht. Onder het motto 'Recht op gezonde lucht' verzamelen ze in samenwerking met Milieudefensie zoveel mogelijk handtekeningen voor een petitie om gemeenten en het Rijk aan te sporen maatregelen te nemen om duurzaam verkeer te stimuleren.

Normal_rss_entry-132585

D66 wil af van bemiddelingsbureaus pgb's


Bemiddelingsbureaus voor het persoonsgebonden budget (pgb) moeten verboden worden. Dat wil D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp. Zij heeft hiervoor een plan opgesteld met belangenvereniging Per Saldo en verzekeraar Zilveren Kruis.

Normal_rss_entry-132588

Gesprongen leiding zet woonzorgcentrum blank


In een woonzorgcentrum in Soest is vannacht de waterleiding gesprongen. Daardoor hebben bewoners last gehad van natte voeten. Drie verdiepingen van een vleugel van het complex werden getroffen. De brandweer moest er aan te pas komen.

Normal_tweede_kamer

Kamer spreekt over zorg voor verwarde personen


Waarom zijn er meer meldingen over verwarde personen en wat kan daaraan gedaan worden? Over die vragen sprak de Kamer met staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Dat meldt de Tweede Kamer. 

Normal_red-wine-2443699_960_720

Matige alcoholconsumptie leidt niet tot verkorte levensduur


Na berichtgeving in diverse media afgelopen vrijdag 13 april en de rectificatie deze week in de Volkskrant, blijft de consument in verwarring achter, zegt Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie. Vooral op social media is te zien dat mensen niet meer weten welke informatie ze nu moeten geloven als het gaat om de effecten van matige alcoholconsu...

Normal_rss_entry-132354

Meteen naar huis met nieuwe schouder


Het Waterlandziekenhuis in Purmerend heeft naar eigen zeggen voor het eerst in Nederland een schouderprothese geplaatst in dagbehandeling. "De patiënt kwam ’s ochtends nuchter voor de operatie en kon dezelfde dag naar huis. Normaal gesproken houdt deze ingreep patiënten twee tot drie dagen in het ziekenhuis'', aldus een woordvoerder.

Normal_chirurg_operatie

Muziek tijdens operatie vermindert angst en pijn bij patiënten


Patiënten die rondom een operatie naar muziek luisteren, ervaren minder angst of pijn dan patiënten die niet naar muziek luisteren rondom de operatie. Ook patiënten die onder volledige narcose werden geopereerd en aan muziek werden blootgesteld via een koptelefoon, hadden minder pijn. Dat meldt het Erasmus MC. 

Normal_asperges

Asperges gaan kanker niet tegen, maar zitten wel bomvol vitamine C


Het aspergeseizoen is alweer in volle gang. Ondertussen gaan er allerlei geruchten rond over de gezondheidseffecten van het eten van asperges. Zo zou het helpen tegen kanker, een afrodisiacum zijn of katers oplossen. Maar daar is vrij weinig van waar, zegt het Voedingscentrum. Dat meldt RTL Nieuws. 

Normal_zwanger_zwangerschap

Zwangerschap is voor draagsters van hemofilie niet vanzelfsprekend


Vrouwen die drager zijn van bloederziekte of hemofilie, ervaren daarvan veel impact bij hun keuze om wel of niet zwanger te worden. Hemofilie kan niet alleen zorgen voor meer complicaties tijdens de zwangerschap, maar zij kunnen de stollingsziekte ook overdragen aan hun kind. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Normal_euro_geld

Patiëntenorganisaties doen noodoproep voor extra subsidie


Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en MIND vragen vandaag aandacht voor het geldtekort waarmee patiëntenorganisaties kampen. Zij hebben een brandbrief geschreven aan de Tweede Kamer waarin ze verzoeken voor meer subsidie zodat zij hun werk kunnen blijven doen. Dat melden NOS en Patiëntenfederatie Nederland. 

NZG Blog

Eigen verantwoordelijkheid en artsen

Normal_marja_foto

Oh, wat ben ik toch dol op allerlei lekkers, vooral ijs met chocola en slagroom en het allerlekkerst met advocaat er over heen. Tijd om er iets over te schrijven. In mijn twintiger jaren had ik een wangcomplex. In gedachten blies ik mijn wangen op tot enorme hamsterproporties. Op foto's zie ik nu dat ik me nergens druk over had hoeven maken. Goe...

NZG Interview

Een nieuwe Witte Woede? ‘Staken in de zorg is ondenkbaar’

Normal_woede


De werkdruk is hoog, de tekorten dramatisch groot en de werknemers missen waardering. De problemen waarmee verzorgenden en verpleegkundigen te maken hebben, zijn bijna iden...

NZG Topvacatures

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht