Nationale Zorggids

NZG Zorgnieuws

Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

Honderden zedenzaken blijven te lang liggen bij zedenpolitie


Door drukte en onderbezetting bij de zedenpolitie blijven veel zedenzaken erg lang liggen. Bij minstens 350 zaken per jaar duurt het maanden tot soms een jaar voordat er onderzoek wordt gestart. Dit bevestigt de zedenpolitie na onderzoek van Nieuwsuur.

Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

Lentis Kliniek Groningen voldoet aan eerste deel aanwijzing


Lentis, Kliniek Groningen, voldoet aan het eerste deel van een eerder opgelegde aanwijzing. Deze aanwijzing had als doel om de tekortkomingen in de kwaliteit en veiligheid van de zorg op te lossen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had een last onder dwangsom opgelegd omdat Lentis niet op tijd voldeed aan de aanwijzing. De aanbieder va...

Normal_hart_stethoscoop_cardiologie

'Lagere dosering hartfalenmedicatie voor vrouwen'


Uit onderzoek van het UMCG blijkt dat de optimale dosering van medicatie voor vrouwen met hartfalen aanzienlijk lager ligt dan voor mannen. Wereldwijd gelden voor mannen en vrouwen nu nog dezelfde streefstandaarden voor bijvoorbeeld bètablokkers. Hoog tijd om de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen met hartfalen nader te onderzoeken,...

Normal_rss_entry-194350

Verwarde man blaast huis op, twee gewonden


Een verwarde man heeft donderdagavond in Hoensbroek in het bijzijn van de hulpdiensten zijn woning opgeblazen. Daarbij zijn hij en een agent gewond geraakt. Ze zijn met nog onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Verpleeghuisarts maandag voor de rechter om onzorgvuldige euthanasie


Op maandag 26 augustus staat voor het eerst een arts terecht voor euthanasie op een 74-jarige vrouw met ernstige dementie. In een videofilmpje op Twitter legt het Openbaar Ministerie (OM) uit waarom deze verpleeghuisarts terechtstaat. Dit meldt de Telegraaf. 

Normal_rss_entry-194306

Eerste spreekuur musici in Spaarne Gasthuis


Het Spaarne Gasthuis in Heemstede begint als eerste ziekenhuis in Nederland met een speciaal spreekuur voor muzikanten. Zij kunnen hier vanaf maandag terecht voor alle lichamelijke klachten en blessures die worden veroorzaakt door musiceren of die invloed hebben op het maken van muziek, maakte het ziekenhuis bekend.

Normal_verpleegkunde__palliatieve_zorg__ouderenzorg

Zorginstelling Evean willigt eisen personeel in


Vakbond FNV laat weten dat de acties van Evean-medewerkers succesvol zijn geweest. FNV heeft samen met de kaderleden en de Ondernemingsraad alle eisen ingewilligd gekregen. Naast een doorbetaalde koffiepauze van bijna 15 minuten, wordt ook een achturige werkdag de regel. Medewerkers krijgen tevens een vaste roostervrije dag, ongeacht de de duur ...

Normal_justitie__rechtbank

Vijftien maanden cel voor vrouw die fraudeerde met zorggeld


Een vrouw die zeker een half miljoen aan pgb-gelden gebruikte voor haar persoonlijke leven, heeft hiervoor een celstraf van vijftien maanden opgelegd gekregen. Samen met haar partner lichtte ze budgethouders en zorgkantoren op en schafte ze onder meer twee luxe auto’s aan. Dit meldt Skipr. 

Normal_spuit_medicijnen

Nieuw middel boekt goede resultaten bij lastig behandelbare migraine


Een nieuw middel tegen migraine blijkt goed te werken bij patiënten die een lastig behandelbare vorm van de ziekte hebben. Dat blijkt uit een studie onder ruim achthonderd patiënten. Dit meldt Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

Normal_bruno_bruins

'Onderscheid tussen verpleegkundigen kan ook in cao worden vastgelegd'


Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg zat woensdagavond bij Eva Jinek aan tafel en zei dat zijn BIG-2 wetsvoorstel teruggedraaid kan worden, als dat moet. Bovendien kan het onderscheid dat hij tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen wil maken ook zonder aanpassing van de wet klaargespeeld worden. Dit meldt NOS. 

Normal_moeder_dochter_kind_familie

Kennissynthese Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar ouderschap


In opdracht van ZonMw heeft het Verwey-Jonker Instituut een kennissynthese Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap uitgevoerd. De beschikbare- en ontbrekende kennis, interventies en goede praktijkvoorbeelden zijn middels een quickscan van de literatuur en raadpleging van veldpartijen in kaart gebracht. Dit meldt ZonWm.

Normal_mantelzorg_thuiszorg_ouderen_verpleging_wijkverpleging_verpleegkundige

‘Mensen moeten gewaarschuwd worden bij aflopen van zorgindicatie’


Als het aan minister De Jonge van Volksgezondheid ligt, moeten gemeenten inwoners actief gaan informeren wanneer een lopende zorgindicatie afloopt. Dat gebeurt nu niet, waardoor een inwoner met een zorgvraag opeens zonder zorg kan komen te zitten. Naast het informeren van zorggebruikers moet er volgens de minister ook sterker worden ingezet op m...

Normal_ouderen__wandelstok

Financieel kwetsbare ouderen mijden vaker zorg


Uit nieuw onderzoek van KBO-PCOB blijkt dat vier op de tien senioren de armoede in hun naaste omgeving ziet toenemen. 60 procent van de mantelzorgers maakt honderden euro’s aan kosten. En ouderen zonder vermogen zijn financieel kwetsbaar, vooral de groep die nog niet gepensioneerd is, en mijdt vaker zorg vanwege de kosten. Dit meldt KBO-PCOB. 

Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Zorgverzekeraar Menzis zet zich in tegen personeelstekort


Zorgverzekeraar Menzis is hard aan het werk om het personeelstekort in de zorg terug te dringen. Zo wordt er samengewerkt met verschillende partijen om plekken te creëren voor mensen die ergens moeten aansterken voor ze naar huis kunnen, en het inzetten van technologie. Dit meldt Skipr.

Normal_zakenman-man-bestuurder

Directeur Bram van de Langenberg weg bij Mosae Zorggroep


Directeur Bram van de Langenberg van Mosae Zorggroep in Maastricht heeft afscheid moeten nemen van de organisatie. Hij en interim-bestuurder Anitra Louwers bleken een slechte combinatie, waardoor de raad van toezicht zich genoodzaakt voelde om vaarwel te zeggen tegen Van de Langenberg die sinds 1 april 2018 bestuurder was. Dit meldt De Limburger. 

Normal_rss_entry-194264

Nutri-Score 'ontmaskert' ongezonde etenswaren


Voedselwaakhond foodwatch claimt aan de hand van de zogeheten Nutri-Score dat veel etenswaren die door voedingsmiddelenfabrikanten als 'gezond' worden aangeprezen, dit helemaal niet zijn.

NZG Blog

De vliegende coach

Normal_marja_foto

De eerste keer dat ik vloog was ik in mijn eentje naar Engeland. Ik vond het doodeng en op het moment dat het vliegtuig opsteeg greep ik de hand van mijn onbekende buurman die het allemaal best vond, de schat.

NZG Interview

Psychotherapeut Bianca de Moor: 'EMDR-therapie kan vrouwen de regie over een zwangerschap teruggeven'

Normal_bianca_de_moor


De ene moeder zit na de geboorte van haar baby nog dagenlang op een roze wolk, de ander vergeet de bevalling het liefst zo snel mogelijk. Zo’n tien procent van de vrouwen e...

NZG Video

NZG Nieuwsoverzicht