Normal_6938

DEN HAAG (ANP) - Zorgverzekeraar CZ gaat volgende week zich volgende week beklagen bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid over het gedrag van tandartsen.

CZ heeft dat donderdag gezegd. Tandartsen mogen sinds het begin van het jaar bij wijze van experiment zelf hun prijzen bepalen.

Volgens CZ worden er bij veelvoorkomende behandelingen forse prijsstijgingen in rekening gebracht, die in sommige gevallen oplopen tot 70 procent. Dat is slecht voor de betaalbaarheid van de zorg. De tandartsrekeningen worden via de ziektekostenpolissen immers betaald door alle Nederlanders.

Het experiment met vrije prijzen is bedoeld om de tandartsen aan te moedigen om betere kwaliteit te leveren tegen een scherpe prijs. Minister Schippers heeft eerder gedreigd het experiment meteen stop te zetten als de tandartsen het experiment gebruiken om de prijzen fors op te drijven.

Volgens CZ zijn weinig tandartsen weinig bereid om contracten af te sluiten met de zorgverzekeraars over de prijzen die ze hun klanten in rekening brengen.

Om te voorkomen dat CZ-verzekerden onverwacht extra moeten bijbetalen, heeft CZ besloten een groot deel van de tandartsrekeningen toch te betalen. "Maar dat maakt de zorg wel duurder. Immers: de prijzen zijn vaak omhoog gegaan. De premiebetaler moet daarvoor opdraaien."