Normal_11973

AMSTERDAM (Novum) - Het ondersteunend personeel van het Amsterdamse verpleeghuis Sint Jacob heeft maandag opnieuw het werk neergelegd, ditmaal voor twee dagen. De werknemers willen meer tijd om hun werk te doen, meldde vakbond Abvakabo FNV maandag.

Vorige week staakten de medewerkers van Sint Jacob al acht uur. De medewerkers van Sint Jacob strijden voor het behoud van de achturige werkweek. Nu worden zij zes of zeven uur ingeroosterd, terwijl ze evenveel werk moeten verrichten. De staking vorige week heeft niet tot 'de gewenste oplossing' geleid, zegt de vakbond. Daarom is de staking nu twee keer zo lang.

De medewerkers trapten met hun staking vorige week een actiemarathon van Abvakabo af. De bond gaat de komende maanden strijden tegen de cao die werkgeversorganisatie Actiz heeft afgesloten met drie andere bonden. Daarin is afgesproken dat zorgmedewerkers twee procent meer loon krijgen. De bond vindt echter dat de werkgevers te weinig doen tegen de werkdruk en prijsdruk in de sector en zette daarom geen handtekening.

Abvakabo FNV heeft een op de tien zorgwerknemers in het ledenbestand, de andere bonden samen minder dan vier procent. In een referendum wees een groot deel van de twintigduizend verpleegzorgmedewerkers de nieuwe cao-afspraken af.