geld, economie

GRONINGEN (Novum) - Het aantal gewerkte uitzenduren in de medische sector is vorig jaar met zeventien procent gedaald. Daarmee is de zorg de slechtst presterende sector in de uitzendbranche, die het totaal aantal uren zag dalen met vier procent. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde gegevens van brancheorganisatie ABU.

De uitzendbranche zag het aantal gewerkte uren in de industrie en de techniek met respectievelijk vijf en vier procent dalen. Bij administratieve banen was de daling met een procent het minst groot. De ABU heeft alle cijfers gecorrigeerd voor een verschil in werkdagen tussen 2011 en 2012.

De uitzendbranche ziet door het teruglopende aantal uren ook de omzet dalen. De totale omzet daalde twee procent, de omzet uit de zorgsector daalde met veertien procent.

De trend in de uitzendbranche wordt gezien als een graadmeter voor de economie. Wanneer de economie verslechtert, wordt al snel bezuinigd op het inhuren van de flexibele uitzendkrachten. Als de economie aantrekt, worden daarentegen vaak eerst uitzendkrachten ingezet.

In de laatste weken van vorig jaar (week 49 tot en met week 52) zag de ABU voor het eerst in 2012 een minieme stijging van het aantal gewerkte uren van 0,2 procent. De omzet kwam in die periode twee procent hoger uit dan een jaar eerder. In de industrie groeide het aantal uren met twee procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.