Vrouwe Justitia

AMSTERDAM (Novum/AP) - Dopingarts Eufemiano Fuentes denkt erover om zijn volledige klantenlijst aan het WADA en de Spaanse antidopingwaakhond te overleggen. Dat zei hij woensdag tegen Europa Press. "Als zij mij als nuttig beschouwen en me vragen, zou ik er over nadenken en bereid zijn." Fuentes heeft tot nu toe nooit namen van sporters die hij behandelde genoemd.

De Spanjaard stelt niet uit te zijn op strafvermindering. "Ik wil dat er een wederzijdse samenwerking is. Als dat betekent dat ze mijn lijst willen hebben, dan krijgen ze die."

Fuentes' praktijk werd in 2006 binnengevallen. De arts staat nu pas terecht voor het in gevaar brengen van patiënten. In de tussentijd zijn de namen van meer dan vijftig wielrenners die zich door Fuentes doping lieten toedienen bekend geworden. Fuentes heeft eind januari tijdens de rechtzaak al aangegeven ook onder meer voetballers, tennissers, boksers en atleten te hebben behandeld.

Het WADA heeft bij de rechter een verzoek ingediend om de bloedzakken die bij de inval bij Fuentes zijn buitgemaakt te mogen ontvangen. Tot nu toe werd dat door de Spaanse justitie steeds geweigerd omdat het om bewijsmateriaal gaat. Vorige week stelde de Spaanse landsadvocaat dat het mogelijk was als niet de hele bloedzakken, maar slechts bloedstalen aan de internationale dopingautoriteit zouden worden overgedragen.