Normal_huisarts

Huisartsenpraktijk Prinsenbeek is verplicht om patiënten door te verwijzen naar een apotheek die ze zelf kiezen, ook als het een internetapotheek betreft. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die de huisartsenpraktijk vorige maand een zogenoemde verplichting wegens Aanmerkelijke Marktmacht oplegde. Dit meldt Medisch Contact.

De huisartsenpraktijk in het Brabantse Prinsenbeek lijkt het besluit te accepteren. Op de eigen website wordt nu vermeld dat patiënten de mogelijkheid hebben om bij elke willekeurige (internet)apotheek hun medicatie te verkrijgen.

Al in september 2012 werd de huisartsenpraktijk in Prinsenbeek, samen met nog een andere praktijk in Almere, door de NZa op de vingers getikt vanwege de machtspositie in de regio waarin zij werken. Alle huisartsen in Prinsenbeek zijn bij dezelfde huisartsengroep aangesloten. Patiënten kunnen niet terecht bij een andere huisarts die wel wil doorverwijzen naar een andere apotheek.

Internetapotheek De Thuisapotheek deed in juli 2011 zijn beklag bij de NZa over huisartsen die niet meewerken aan het versturen van recepten naar De Thuisapotheek als patiënten daarom verzochten. Overigens werd De Thuisapotheek gedurende het onderzoek van de NZa in april 2012 failliet verklaard, waarna het in juni 2012 een doorstart maakte.

© Nationale Zorggids