Normal_mannelijke_verpleegkundige

Verpleegkundigen schrijven medicijnen op dezelfde manier voor als artsen. Zij maken dezelfde keuzes voor geneesmiddelen, voor vergelijkbare patiënten in vergelijkbare doseringen. Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL.

In steeds meer landen, waaronder Nederland, krijgen verpleegkundigen de bevoegdheid om medicijnen voor te schrijven. De verwachting is dat dit de effectiviteit en efficiëntie van de zorg verhoogt en de kwaliteit en continuïteit van de zorg verbetert. De professionele vaardigheden van verpleegkundigen zouden beter worden benut als zij ook mogen voorschrijven.

Onderzoekers van het NIVEL bestudeerden in een systematische literatuurstudie 35 wetenschappelijke publicaties over het voorschrijven van verpleegkundigen. Ze zochten naar verschillen met het voorschrijven door artsen, verschillen op de soort geneesmiddelen die verpleegkundigen voorschrijven, de hoeveelheden en de uitkomsten bij patiënten. Uit de literatuurstudie bleek dat er geen grote verschillen bestaan tussen de recepten van verpleegkundigen en artsen. Ze schrijven voor vergelijkbare patiënten voor, vergelijkbare soorten en doses medicijnen. De totale hoeveelheid geneesmiddelen die verpleegkundigen en artsen voorschrijven verschilt wel enigszins. De kwaliteit van zorg volgens patiënten was vergelijkbaar of beter bij patiënten die hun geneesmiddelen kregen voorgeschreven door een verpleegkundige. In de klinische uitkomsten van patiënten vonden de onderzoekers geen verschillen.

Volgens programmaleider Anneke Francke van het NIVEL zijn de uitkomsten van de studie belangrijk omdat in Nederland verpleegkundig specialisten sinds januari 2012 bevoegd zijn medicatie voor te schrijven. 'Per 1 februari 2014 mogen ook diabetes- en longverpleegkundigen voorschrijven en oncologieverpleegkundigen per 1 september 2014', aldus Francke.

© Nationale Zorggids