Normal_verpleegkunde_zorg__screenshot_

(Novum) - Het kabinet is bereid om tachtig tot honderd miljoen euro te steken in een banenplan voor de zorgsector. Dat zegt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maandag in een interview in De Telegraaf. De sector moet wel zelf een vergelijkbaar bedrag inleggen.

Asscher spreekt in de krant van een 'megasectorplan'. "De komende jaren gaat er gigantisch veel overhoop in de zorg. Mensen blijven langer thuis wonen waardoor een ander soort banen nodig is."

De minister hoopt dat met het plan jongeren aan het werk kunnen worden gezet. Hij wil voorkomen dat een instelling mensen ontslaat terwijl elders personeel nodig is. "Als de zorgsector als geheel optreedt, dan hoeft een instelling niet op eigen houtje iemand te ontslaan. Dit wordt een groot gezamenlijk plan voor banen in de zorg, voor omscholing en bijscholing", stelt Asscher.

Vanaf dinsdag begint een nieuwe ronde waarin sectoren een plan kunnen indienen om personeel te kunnen omscholen of jongeren op te leiden. Vanuit het vorig jaar afgesloten sociaal akkoord is voor dit en volgend jaar zeshonderd miljoen euro beschikbaar voor banenplannen.