Logo VUmc
In Amsterdam wordt op 1 en 2 mei een groot congres over acute geneeskunde gehouden. Verdere positiebepaling, vormgeving en professionalisering van het vak acute geneeskunde staan dan ter discussie. Acute geneeskunde is volop in ontwikkeling onder meer door de groeiende zorgvaag van ouderen op de spoedeisende hulp. Dit meldt het VUmc. 
 
Acute geneeskunde richt zich op het opvangen van complexe patiëntengroepen, zoals ouderen, die op de spoedeisende hulp komen terwijl ze vaak meerdere ziektes. Daarnaast is hun medicatiegebruik vaak ook ingewikkeld. Sinds 1999 wordt acute geneeskunde aangeboden in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland is het specialisme later gestart en is gebruik gemaakt van de Engelse ervaringen. Inmiddels is het ook een snel groeiend specialisme in Nederland. 
 
Dr. Prabath Nanayakkara  is een internist en opleider acute geneeskunde. Hij is verbonden aan het VUmc. Daarnaast is hij voorzitter van de sectie acute geneeskunde in Nederland. Hij treedt op als gastheer van dit congres.  “Acute geneeskunde is het vak van de toekomst. In de komende jaren komen steeds meer oudere patiënten op de SEH`s terecht. Deze patiënten hebben ingewikkelde problemen met verschillende ziekten tegelijk. En ze gebruiken vaak ook veel medicatie. De acute internist zal vooral bezig zijn met een goede opvang van deze patiënten. Ook vervult deze arts een brugfunctie tussen de SEH en afdelingen in het ziekenhuis. Zoals bijvoorbeeld de acute opname afdeling waar patiënten terecht komen als ze na een behandeling niet gelijk naar huis kunnen.”
 
© Nationale Zorggids