Verpleegkundige aan het werk

In het middelbaar beroepsonderwijs heerst een groot tekort aan stageplaatsen. Veel opleidingen beperken daarom het aantal studenten dat ze toelaten. Dit geldt zeker voor opleidingen in de zorg. Steeds meer ROC's stellen een numerus fixus in voor mbo-verpleegkunde (mbo-v). Dit meldt Nursing.

Volgens de MBO Raad ligt het gebrek aan stageplekken vooral aan bezuinigingen in de zorg. “Medewerkers moeten vaak meer taken doen in minder tijd. Daardoor hebben ze minder tijd om stagiaires te begeleiden. Stages krijgen dan over het algemeen geen prioriteit en leerbedrijven beperken het aantal stages dat zij beschikbaar stellen”, aldus de raad.
 
Ook zouden stagiaires van het mbo vaak verdrongen worden door hun mede-studenten van het hbo. Dit geldt niet alleen voor opleidingen in de zorg. “Bij een sollicitatie of stage gaat de voorkeur toch vaak naar een hbo'er als de werkgever kan kiezen”, zegt een woordvoerder van de MBO Raad.
 
De raad vindt dat het regionale bedrijfsleven meer zou moeten denken aan de  lange termijn. Bedrijven zouden moeten kijken hoeveel mensen ze in de toekomst nodig hebben en op basis daarvan het aantal stageplaatsen voor de komende jaren bepalen. Nu hebben mbo-scholen nog te weinig garanties voor structurele stageplaatsen wat hen noodzaakt om het aantal aanmeldingen te beperken. Zeker voor de zorg waarin al een tekort heerst brengt dit een risico voor de toekomst met zich mee, aldus de MBO Raad.
 
Inmiddels zijn verschillende ROC's ook in gesprek met leerbedrijven en hogescholen om oplossingen te bedenken voor het gebrek aan stageplekken en om de verdringing van mbo'ers te voorkomen.
 
© Nationale Zorggids