Normal_hamer_rechtszaak

(Novum) - Drie voormalige inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) horen vrijdag het oordeel van het medisch tuchtcollege in Zwolle over hun betrokkenheid bij de zaak van de Twentse oud-neuroloog Ernst Jansen. Het drietal wordt verweten tekort te zijn geschoten in hun toezicht op de veroordeelde voormalig neuroloog en het Medisch Spectrum Twente (MST), waar Jansen werkte.

De zaak is door letselschade-expert Yme Drost ingediend namens vijf van zijn cliënten. Zij vinden dat de voormalige inspecteurs geen enkel oog hebben gehad voor de mogelijke slachtoffers van Jansen. Drost stelt dat is gebleken dat drie aangeklaagde inspecteurs hadden moeten weten dat rond de voormalige neuroloog 'iets ernstig mis was' en dat dat nadelige gevolgen had voor een hele grote groep patiënten. De inspecteurs deden volgens de letselschade-expert uiteindelijk echter helemaal niets voor de meer dan honderd slachtoffers van Jansen. "Hoeveel aanwijzingen zijn er nodig voordat men in actie komt?", vroeg Drost zich eerder af.

De verdediging betoogde tijdens de zitting in de zaak in april dat, mede vanwege de onafhankelijke positie die inspecteurs van de IGZ vervullen, een tuchtrechtelijke vervolging niet mogelijk is. Ook werd tegengesproken dat de inspecteurs tuchtrechtelijk verwijtbaar hadden gehandeld.

Jansen werd in februari veroordeeld tot drie jaar cel. De rechtbank in Almelo achtte hem schuldig aan de zelfmoord van een patiënte en aan het toebrengen van zwaar lichamelijk en psychisch letsel aan anderen. Jansen stond in de strafzaak terecht voor jarenlange misdiagnoses als alzheimer, parkinson en MS van zijn patiënten in het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Hij schreef zijn patiënten verkeerde medicijnen voor met zware bijwerkingen, en hield vast aan zijn diagnose, ook al had hij die moeten bijstellen, oordeelden de rechters. Zowel Jansen als het OM, dat zes jaar cel had geëist, hebben beroep aangetekend tegen het vonnis.

Los van de strafzaak spanden enkele oud-patiënten vorig jaar ook een tuchtzaak aan tegen Jansen. In die zaak deelde het medisch tuchtcollege Jansen in december een beroepsverbod uit. Hij mag zich in Nederland nooit meer inschrijven als arts. Ook tegen drie oud-bestuurders van het MST diende een tuchtzaak. Oud-bestuursvoorzitter Ruud Ramaker werd door het tuchtcollege in Zwolle beripst, de op een na lichtste straf die het college kan uitdelen. Hij had de IGZ eerder moeten inlichten over de fouten die Jansen in het ziekenhuis maakte. Twee andere oud-bestuurders van het Enschedese ziekenhuis gingen vrijuit.