Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere
Branchevereniging BTN en vakbond FNV Zelfstandigen hebben modelcontracten ontwikkeld die zorginstellingen en zzp'ers in de thuiszorg meer duidelijkheid moeten geven over de gestelde eisen en of hier aan voldaan wordt. In aanvulling is er ook een informatiekaart geschreven. Deze informatiekaart bevat in spreektaal uitleg over de modelovereenkomsten. Dit meldt FNV Zelfstandigen. 
 
Dinsdag heeft de overheid de modelcontracten gepubliceerd die door BTN en FNV Zelfstandigen zijn opgesteld. Volgens de overheid moeten zelfstandigen voldoen aan bepaalde fiscale eisen om als zelfstandig ondernemer te worden aangemerkt. Of zij hieraan voldoen, is erg afhankelijk van feiten en omstandigheden. Hierdoor ontstaat onzekerheid bij zzp’ers en zorginstellingen die de zzp’ers willen inhuren. De nieuwe modelcontracten zijn ontwikkeld om zowel de zorginstelling als de zzp’er meer zekerheid te geven over de afgesloten overeenkomst. De modelovereenkomsten regelen de relatie tussen zzp’er en zorginstelling, zoals afspraken over betaling en vervanging, maar ook aan welke kwaliteitseisen de zzp’er moet voldoen. 
 
In aanvulling op de modelovereenkomsten hebben BTN en FNV Zelfstandigen een informatiekaart geschreven. Deze informatiekaart bevat in spreektaal uitleg over de modelovereenkomsten. Ook worden belangrijke kenmerken van het ondernemerschap hierin benoemd. De informatiekaart bevat een artikelsgewijze toelichting. Om bij de aangifte inkomstenbelasting als ondernemer te worden beschouwd, moet de zzp’er daarnaast aan ondernemerschapscriteria voldoen, zoals het hebben van meerdere opdrachtgevers en het lopen van ondernemersrisico’s. Deze worden ook in de informatiekaart beschreven. 
FNV Zelfstandigen en BTN verwachten met de informatiekaart een bijdrage te leveren aan de bevordering van gezond ondernemerschap van zzp’ers in de thuiszorg.
 
Om de modelovereenkomsten in te zien, klik hier
 

© Nationale Zorggids