Logo_nivellogo

Verpleegkundigen en verzorgenden willen dat de besluitvorming rondom euthanasie niet buiten hen om plaatsvindt. Een meerderheid (69 procent) vindt dat een arts een euthanasieverzoek van de patiënt met hen moet bespreken, omdat ze veel contact hebben gehad met de patient. Dat meldt het Nederland instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) op basis van eigen onderzoek.

Ook blijkt uit het onderzoek dat 38 procent verpleegkundigen en verzorgden wel eens de eerste persoon zijn geweest met wie de patiënt een vrijwillig levenseinde besprak. Een derde geeft aan dat zij de arts hebben geinformeerd over de euthanasiewens van de patiënt.

Het komt zelden voor dat verpleegkundigen en verzorgenden aanwezig zijn bij euthanasie. Een opvallende uitkomst is dat zeven procent denkt dat zij zelf medicijnen mogen toedienen voor euthanasie. Ze mogen echter volgens professionele richtlijnen alleen voorbereidende handelingen verrichten.

“Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen bijdragen aan de besluitvorming bij een euthanasieverzoek, doordat zij de communicatiepartner van zowel de patiënt en de familie, als van de dokter zijn”, zegt NIVEL-programmaleider prof. Anneke Francke. “Ik vind het echter opmerkelijk dat een groep nog steeds denkt dat zij de middelen mogen toedienen. Professionele richtlijnen en de euthanasiewet zijn er duidelijk over dat alleen artsen dat mogen, en dan onder strikte voorwaarden.

Francke vindt het van belang dat in het basisonderwijs en de bijscholing voor verpleegkundigen en verzorgende duidelijke informatie wordt gegeven over morele en professionele grenzen bij euthanasie.

© Nationale Zorggids