Normal_medicijn_medicatie_blisterverpakking

Het kost apothekers te veel geld om overtollige geneesmiddelen terug te nemen. Terugname hiervan wordt daarom door steeds meer apothekers geweigerd, laat branchevereniging KNMP weten. Echter zorgt dit er voor dat klanten een deel van hun pillen of andere geneesmiddelen in de prullenbak of het toilet gooien, wat leidt chemisch afval in het milieu, meldt de Volkskrant. 

Geneesmiddelen waarvan de restanten in het milieu belanden, vormen een probleem. Zo zijn hormonen uit de anticonceptiepil bijvoorbeeld schadelijk voor vissen. Als medicijnen worden teruggebracht naar de apotheek, worden deze vernietigd bij het klein chemisch afval. Maar de apotheker betaalt de rekening hiervan, daarom worden steeds meer klanten weggestuurd met hun overtollige medicijnen nog in handen. Acceptatie van deze middelen is namelijk niet verplicht.

Uit een rondgang van de Volkskrant blijkt dat een meerderheid nog bereid is om voor de vernietigingskosten op te draaien, maar wel neemt de onvrede onder apothekers toe. “Particulieren kunnen medicijnen gratis naar de milieustraat brengen, wij moeten ervoor betalen. Als er iemand overleden is en er veel medicijnen over zijn, willen we nabestaanden wel tegemoet komen. Maar in andere gevallen nemen we geen medicijnen meer in”, laat een apotheker weten.

Naar schatting betaalt een apotheek zo'n 2.0000 tot 2.500 euro per jaar aan medicijnafval, berekent de KNMP. De verwerking van klein chemisch afval is een publieke taak, iedereen betaalt er belasting voor. Ondanks dat er nauwelijks chemokarren meer rijden en dat er minder afvalverzamelpunten zijn, kan de consument er alsnog zelf voor zorgen dat hun medicijnen vernietigd worden. De apotheker is veel tijd en geld kwijt in dit proces. Het afval dient anoniem aangeleverd te worden. Dat betekent dat alle patiëntgegevens van de verpakking gehaald moeten worden. Daar is een apothekersassistent gemiddeld een halve dag per week mee bezig.

Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft toe dat de afvalverwerking en de bijkomende kosten een probleem zijn. Het is momenteel in gesprek met de KNMP over een oplossing. Enkele gemeenten zijn al een samenwerking aangegaan met afvalverwerkers en apothekers om ervoor te zorgen dat de apotheken geen extra kosten meer maken. 

©Nationale Zorggids