Normal_bezuinigen_geld_besparen

Twee bestuurders van GGZ Friesland leveren vrijwillig 10 procent van hun salaris in. In anderhalf jaar tijd zal het salaris van Adriaan Jansen en Wouter Teer in twee stappen verlaagd worden. Daar zijn ze dit jaar mee begonnen. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

De bestuurders zijn hiertoe niet verplicht, want tot en met 2017 hadden zij het recht om hun oude salaris te behouden. In anderhalf jaar tijd zullen zij hun salaris zo verlagen dat het onder de balkenendenorm komt. Beide bestuurders zaten met hun salaris boven de twee ton.

“Ook wat we nu ontvangen is nog riant. Maar we voegen ons vrijwillig naar de norm waarnaar het huidige kabinet toewerkt. Er is van onze medewerkers afgelopen jaren veel gevraagd en daarom willen we zelf ook een stap zetten”, zegt Jansen. Diverse andere topmensen in de organisatie hebben besloten om vrijwillig uren in te leveren omwille van de continuïteit van GGZ Friesland. Twee van de topfunctionarissen verdienen nog steeds boven de balkenendenorm, maar van hen wordt niet gevraagd om 10 procent van hun salaris in te leveren.

In 2015 en 2016 daalde de omzet van GGZ Friesland met 20 miljoen euro, mede door de bezuinigingen in de zorg. Om de reorganisatie te kunnen bekostigen was er 10 miljoen euro nodig. Gedurende de reorganisatie verloor één op de zeven medewerkers zijn baan, waaronder veel managers. Door het aantal managers te beperken kwam een betere cultuur van samenwerking tot stand. Jansen vindt dat professionals de ruimte moeten krijgen om hun werk te kunnen doen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids