Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Het Openbaar Ministerie (OM) eist tien jaar cel tegen de oprichter van een christelijke zorginstelling. De man wordt ervan verdacht ontucht te hebben gepleegd met ten minste vijf vrouwen. Zij waren tussen 1997 en 2014 in therapie bij één van de locaties van de christelijke zorginstelling. De man ontkent alle aantijgingen van seksueel misbruik. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De officier van justitie van het OM eist naast tien jaar cel ook een contactverbod met de vijf slachtoffers en hun familie en een schadevergoeding. De oprichter (Aaldert van E.) wordt als volledig toerekeningsvatbaar beschouwd, hij was manipulatief en ging ‘shockerend’ te werk. “Hij wist precies hoe deze vrouwen in elkaar zaten en heeft grif gebruikgemaakt van hun kwetsbaarheid, voor zijn eigen seksuele behoeften”, aldus de officier van justitie in de rechtbank.

De afgelopen maanden is de man in het Pieter Baan Centrum onderzocht. Daar vonden ze narcistische persoonlijkheidstrekken, maar een stoornis hebben zij niet vastgesteld, evenals een verminderde toerekeningsvatbaarheid. Echter is dat te wijten aan het feit dat Van E. niet aan onderzoeken wilde meewerken. Van E. ontkent stellig dat er sprake was van seksueel misbruik. Hij meent dat de relaties zijn ontstaan vanuit wederzijdse instemming.

De rechtbank in Dordrecht doet op vrijdag 23 september een uitspraak over de zaak. 

Door: Redactie Nationale Zorggids