Logo_fd-alliade

Jan Bleichrodt en Stefan Postma, directeur bij Zorggroep Alliade, leggen per direct hun functie neer. De twee mannen zijn mede-aandeelhouder van zorgbedrijf Woonfoyers in Leeuwarden. Vorige week werd bekend dat dit bedrijf meerdere cliënten als schoonmaker aan het werk zette om vervolgens alle verdiensten te innen. Woonfoyers is een instelling voor begeleid wonen voor jongeren tussen 17 en 26 jaar, die met meervoudige problematiek bij het zorgbedrijf binnenkomen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Alliade benadrukt in een persbericht op de website dat Woonfoyers geen B.V. is van de zorggroep. Beide mannen zijn aangeslagen door de beschuldigingen. Ze richten zich de komende tijd op herstel van stabiliteit en rust voor hun familie en de cliënten en medewerkers van hun bedrijven.

Het bedrijf dat de schoonmakers in dienst nam, ging ervan uit dat het om reguliere werknemers ging. Niemand was ervan op de hoogte dat het eigenlijk ging op kwetsbare jongeren van Woonfoyers. Een zusterbedrijf van Woonfoyer bracht de werkzaamheden in rekening en de uren werden gedeclareerd. Ook ontving de zorginstelling persoonsgebonden budgetten (pgb) voor de cliënten. De inkomsten werden door Woonfoyers geïnd.

Beide directeuren kwamen eerder negatief in het nieuws omdat zij hun eigen bedrijven inhuurden voor werk bij Alliade. Dit had de schijn van belangenverstrengeling, oordeelden de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Ze zouden hun functie oorspronkelijk per januari 2017 neerleggen, maar dat is door de huidige situatie naar voren geschoven. Elisa Ligt en jan van der Meer de functie van waarnemend directeur vervullen tot 1 januari volgend jaar.

Door: Redactie Nationale Zorggids