Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Verpleegkundigen ervaren vaak een hoge werkdruk en dat maakt dat zij sneller een fout maken. Dit blijkt uit onderzoek dat AVROTROS-programma Zorg.nu deed naar de werkomstandigheden van verpleegkundigen. Er werd samengewerkt met beroepsvereniging V&VN en bijna 1.300 verpleegkundigen namen deel aan de enquête. De hoge werkdruk zorgt voor fouten, maar ook voor minder aandacht voor patiënten. Dit meldt Nursing.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 80 procent van de ondervraagden aangeeft vaak of altijd een hoge werkdruk te ervaren. Hierdoor maakten meer dan de helft wel eens een fout tijdens zijn of haar werkzaamheden. Verpleegkundigen liggen daar regelmatig wakker van en het maakt hen onzeker in hun werkzaamheden. Een kwart van de ondervraagden heeft zelfs overwogen om te stoppen, omdat zij het risico op een fout maken te groot vonden.

Naast de hoge kans op fouten, klagen verpleegkundigen ook over het gebrek aan tijd die zij aan een patiënt kunnen besteden. Ongeveer de helft zou willen dat zij meer tijd hebben om voor de patiënt te zorgen.

Door: Redactie Nationale Zorggids