Logo_logo_careyn

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Stichting Careyn een aanwijzing gegeven. De aanwijzing geldt voor alle vestigingen en locaties van Careyn voor intramurale zorgverlening aan ouderen. De inspectie maakt zich grote zorgen over de kwaliteit en veiligheid van zorg bij Careyn. Dat meldt IGZ.

Bij de inspectiebezoeken is gebleken dat op een groot aantal punten de zorg niet voldeed aan de normen. Careyn was zich hiervan bewust. De zorgorganisatie heeft de tijd en ruimte gekregen om de zorg zelf weer in orde te krijgen. Dat is niet gelukt. De cliëntdossiers zijn bijvoorbeeld nog steeds niet op orde, de werkdruk is nog steeds te hoog, en medewerkers melden niet alle fouten en incidenten.

Stichting Careyn moet de vastgestelde tekortkomingen binnen een periode van negen maanden wegnemen. De cliëntdossiers moeten compleet, up-to-date en toegankelijk zijn. Careyn moet ook zorgen voor voldoende en goed opgeleide medewerkers. Het verzorgend personeel moet genoeg tijd krijgen voor goede rapportage en overdracht. Ook moet het werk maken van sturen op kwaliteit en veiligheid.

De inspectie wijst erop dat het bestuur van Careyn zelf verantwoordelijk is voor de kwaliteit van zorg aan hun cliënten. De inspectie heeft op dit moment onvoldoende vertrouwen in de slagkracht van het bestuur van Careyn om de genoemde problemen op te lossen. De inspectie heeft het bestuur van Careyn opgeroepen zo verstandig mogelijk gebruik te maken van alle mogelijkheden daartoe.

Daarom heeft de IGZ met Careyn besproken om gebruik te maken van een interventieteam. De inspectie eist een aantal voortgangsrapportages van de zorgorganisatie. Zo wil de inspectie informatie krijgen over de vorderingen. Verder wordt de voortgang getoetst. Als Careyn niet binnen de vastgestelde termijn voldoet aan de aanwijzing, dan kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids