Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Patiënten en zorgprofessionals in Nederland ervaren een gebrek aan patiëntgerichtheid en samenwerking in de zorg. Schotten lijken een goede samenwerking in de weg te staan. Dat heeft negatieve gevolgen. Patiënten moeten vaak hetzelfde verhaal vertellen, er worden onnodige kosten gemaakt en vooral zorgprofessionals hebben het idee dat patiënten de adviezen van hun zorgverleners vaak minder goed opvolgen. Dat meldt Kantar Public (voorheen TNS NIPO).

Zorgprofessionals en patiënten benoemen het feit dat zorgprofessionals te veel in eilandjes denken als probleem. Ongeveer driekwart van de patiënten vindt het zeer belangrijk of essentieel dat er iets aan wordt gedaan om de samenwerking tussen zorgverleners te verbeteren. 57 procent van de zorgprofessionals is dezelfde mening toegedaan.

Het gebrek aan samenwerking lijkt in de tweedelijnszorg het vaakst voor te komen. De grootste verbeterslag lijkt daarbij gemaakt te kunnen worden in de samenwerking tussen verschillende ziekenhuizen. Ook de verschillende manieren van denken en doen tussen zorgprofessionals met verschillende specialismen komt duidelijk als pijnpunt naar voren. Zowel zorgprofessionals als patiënten noemen dit als belangrijke verbeterpunten.

Huisartsen, specialisten en apothekers zijn zelf kritisch over de sector waarin ze werken. Wel wijzen ze vooral naar andere (typen) zorgverleners in hun kritiek, iets wat het wij-zij-gevoel en de barrières voor een goede samenwerking nog verder onderstreept. Zorgprofessionals zien hun eigen beroepsgroep echter ook als de meest aangewezen partij om voor verbetering te zorgen. Patiënten wijzen daarvoor vooral naar de overheid.

Vergeleken met vroeger vindt 70 procent van de patiënten dat de zorg minder patiëntgericht is geworden. Onder zorgverleners is dat percentage 44 procent. Over de samenwerking binnen de zorg is men iets gematigder: 45 procent van de patiënten vindt dat de samenwerking nu slechter dan vroeger tegen 20 procent van de zorgverleners.

Door: Redactie Nationale Zorggids