Normal_therapie__psychiater__psychiatrie__psychotherapie__therapeut

Op dinsdag 17 januari aanstaande draaien psychiaters in 41 ggz-instelling een zondagsdienst. Zij doen dit omdat de instellingen weigeren het werkgeversdeel van de pensioenpremie terug te geven. De psychiaters voelen zich hierdoor niet serieus genomen. Dit is de tweede keer dat de psychiaters een zondagsdienst draaien. Begin november organiseerden ze ook een actiedag. Dat meldt de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD).

Toen psychiaters begin november protesteerden tegen de zogenoemde pensioenaftopping, werd dat opgemerkt door GGZ Nederland. De brancheorganisatie van ggz-instellingen blijft echter bij het standpunt dat er onvoldoende budget is om de psychiaters geld terug te geven. “De werkgeversorganisatie is daarmee de enige werkgever in de zorg die geen goede oplossing biedt voor de pensioenaftopping”, zegt LAD.

Werknemersorganisaties snappen niet waarom de ggz-instellingen zich zo opstellen en willen laten zien dat ze het er niet mee eens zijn, middels een tweede actiedag. Hiervoor hebben meer psychiaters zich aangemeld. “Psychiaters willen niet langer met zich laten sollen. GGZ Nederland beweert dat er geen geld is om het vrijgevallen premiedeel terug te geven, terwijl ze haar leden – ggz-instellingen dus – heeft geadviseerd de vrijgevallen pensioengelden voor 2015 en 2016 te reserveren”, zegt José Klerks, onderhandelaar voor de psychiaters. Ze vindt het dan ook onzin dat GGZ Nederland beweert dat er geen geld is.

De actiedag moet voor patiënten zo min mogelijk overlast opleveren, daarom worden afspraken voor 17 januari afgezegd. Eventuele spoedgevallen gaan wel door. 

Door: Redactie Nationale Zorggids