Logo_logo_ivm_rgb

“Mantelzorg overkomt je uit liefde. Wees zuinig op onze mantelzorgers want zonder hen heeft Nederland helemaal geen zorg. Tegen liefde en aandacht van een naaste kan geen enkele medische zorg op.” Met deze woorden sloot staatsecretaris van Rijn van Volksgezondheid op dinsdagmiddag 24 januari het congres In voor Mantelzorg af. Dat meldt Vilans. 

In voor Mantelzorg is een programma voor zorgorganisaties die willen werken aan een betere ondersteuning van en een betere samenwerking met mantelzorgers. Het congres gaf zorgprofessionals de mogelijkheid om ervaringen en kennis te delen als het gaat om het samenspel tussen formele en informele zorg. 

Tijdens het congres kregen zorgprofessionals de kans om inspiratie en advies uit de praktijk op te doen door het volgen van workshops, adviestafels en lezingen. In voor Mantelzorg biedt ook de mogelijkheid om online kennis en ervaringen te vergaren. Zo biedt het digitale werkboek een grote hoeveelheid praktisch toepasbare instrumenten en methoden en vormt mede daardoor een goede basis voor beroepskrachten, managers en beleidsmakers in de zorg die een beter samenspel willen. Maar ook de online leerinterventie “Goed in gesprek met mantelzorg” daagt de zorgprofessional uit om een andere manier van werken uit te proberen.

Naast het inhoudelijke programma werd ook de mantelzorger zelf in het zonnetje gezet. De “Sprekende mantelzorgers” zijn de initiatiefnemers van de Mantelzorg Awards. Zij willen dat mantelzorgers zelf vertellen waar ze zich door geholpen voelen. Met inspirerende voorbeelden van steun aan mantelzorgers willen ze laten zien hoe divers mantelzorgers zijn en hoe divers hun behoefte aan hulp is.

Namens de jury van ervaringsdeskundige mantelzorgers en de publieksjury werden er in totaal zes prijzen uitgereikt aan initiatieven die navolging verdienen in de samenleving. De winnaars variëren van een neuroloog die op een bijzondere wijze betrokken is bij zijn patiënten en hun familie tot een groep buurvrouwen die een app-groep hebben opgericht om een andere buurvrouw die voor haar gehandicapte man zorgt, af en toe te helpen.

Door: Redactie Nationale Zorggids