Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Verpleeghuizen hebben niet duidelijk voor ogen wat de nieuwe tijdelijke personeelsnorm in de praktijk precies inhoudt. Het probleem ligt vooral bij de uitvoering van de regel dat er minimaal twee zorgverleners beschikbaar moeten zijn tijdens intensieve zorgmomenten. Dat meldt NOS.

Volgens Jan Kremer, hoogleraar en ontwikkelaar van de bezettingsnorm voor verpleeghuizen, verschilt het per verpleeghuis hoe de regels worden uitgevoerd. Hij legt uit: “Per groep moeten er twee verzorgenden beschikbaar zijn om zorg te leveren.”

Maar dat maakt het er niet duidelijker op, zeggen zorginstellingen. Zo vragen ze zich of er twee begeleiders tegelijk aanwezig moeten zijn, of dat er eentje achter de hand gehouden wordt. En er zijn vragen over de omvang van de groep bewoners, want ook dat verschilt per verpleeghuis.

Zorginstelling Humanitas zegt 24 uur per dag intensieve zorg te leveren. Dat betekent dat er gedurende de hele dag twee zorgverleners per groep aanwezig moeten zijn, met een bepaald opleidingsniveau. De norm is volgens Kremer bewust wazig gehouden, omdat één vaste norm gewoonweg niet haalbaar is voor alle verschillende verpleeghuizen. De onduidelijkheid die er in de norm zit, is er juist om ruimte en vrijheid te creëren, zegt de hoogleraar.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) controleert vanaf maart of verpleeghuizen correct uitvoering geven aan het ‘Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg’, waar de personeelsnorm onderdeel van is. De inspectie houdt in haar toezicht rekening met de verschillen tussen verpleeghuizen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids