Normal_stemmen__stembus__politiek__verkiezing

D66 en GroenLinks zijn populaire politieke partijen onder artsen. Dit blijkt uit een enquête van Medisch Contact waaraan ruim 1.700 artsen meededen. Daaruit bleek dat artsen net als in 2010 het meest geneigd zijn om op D66 te stemmen. GroenLinks staat dit jaar op de tweede plaats, dat vorig jaar nog voor de VVD was. Artsen kijken voor hun keuze onder andere naar de plannen voor ouderenzorg, bureaucratie en de jeugd-ggz. Dit meldt Skipr. 

Veel artsen twijfelen nog over hun stemkeuze voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Vooral artsen jonger dan 30 jaar zijn er nog niet helemaal uit. De helft van hen heeft nog geen definitieve keuze gemaakt. Onder artsen ouder dan 65 jaar ligt dat aantal op 25 procent.

De liberale partijen leiden dit jaar flink verlies. In 2010 kon de VVD nog rekenen op een kwart van de stemmen, nu is dat gedaald naar 10 procent. De partij staat daarmee op de derde plaats. Ook het CDA en de Partij van de Arbeid zijn slechts in mindere mate populair onder de artsen die de enquête invulden. De partijen krijgen respectievelijk vijf en zes procent van de stemmen. Slechts 0,1 procent van de respondenten, omgerekend 11 artsen, zegt te stemmen op de PVV.

Meer dan de helft van de respondenten waren huisartsen en medisch specialisten. Ook medisch studenten, basisartsen, ouderengeneeskundigen en sociaal geneeskundigen namen deel aan het onderzoek van Medisch Contact. Het zorgbeleid is bij bijna tweederde van de artsen leidend in de uiteindelijke keuze voor een politieke partij.

Door: Redactie Nationale Zorggids