Normal_telefoon_i-phone_smartphone__marleen

De verpleegkundige die een geluidsopname maakt van twee douchende psychiatrisch patiënten, wordt als het aan ggz-instelling Lentis ontslagen. Ze verzocht de twee patiënten, die een relatie hadden, samen te douchen. Daar maakte zij vervolgens een geluidsopname van, evenals het gesprek vooraf. De geluidsopname liet zij horen aan collega’s, maar sommigen konden dit niet waarderen en vonden dat zij grensoverschrijdend gedrag vertoonde. Daar maakten zij een melding van. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De verpleegkundige is verbaasd over de aandacht die haar zaak krijgt, en had liever een waarschuwing of berisping gezien. Lentis is echter van mening dat zij het vertrouwen heeft beschaamd en wil daarom dat zij ontslagen wordt en geen afkoopsom krijgt.

“Cliënten zijn afhankelijk en kwetsbaar en zijn niet in staat tegen het verzoek van een zorgverlener in te gaan”, zegt de advocaat van Lentis. De patiënten laten weten zich onveilig en beschaamd te voelen. De verpleegkundige laat op haar beurt weten dat de sfeer in de woonvorm waar zij werkte ‘ongedwongen’ was. Bovendien was zij niet helemaal op de hoogte van de regels en protocollen omtrent de privacy van patiënten. Volgens haar is er dan ook niet gesproken over een protocol grensoverschrijdend gedrag. De advocaat van Lentis vindt dit geen excuus en stelt dat ze er niets van snapt als zij patiënten durft te vragen elkaar te wassen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids