Normal_clown_circus_schoenen

Een clownschool in Zeist leidt mensen op die clown willen worden voor ouderen met dementie of verstandelijk beperkten. De school, een initiatief van Esther Hak trekt geïnteresseerden uit heel Nederland. In bejaardentehuizen bijvoorbeeld worden zogenoemde contactclowns ingezet, die op een luchtige manier contact zoeken met de ouderen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Ook voor dementerenden of mensen met een verstandelijke beperking kan een clown een toegankelijk contactpersoon zijn. “Een clown is anders dan anders. Met vrolijke kleuren, een mooi hoedje en een koffertje. Een clown is eigenlijk een groot kind van drie jaar dat naïef en onschuldig de wereld inkijkt. Dat sluit mooi aan bij deze doelgroep, die de grip op de wereld een beetje aan het kwijtraken is. Het maakt dat ze zich veilig voelen bij zo’n clown. Ze hoeven niets”, zegt Hak.

Wie erover nadenkt om contactclown te worden kan een introductiecursus volgen bij Hak. Mensen die daarna besluiten om door te gaan kunnen een opleiding van een jaar volgen. Volgens Hak is contactclown voor iedereen weggelegd, maar zijn er wel enkele belangrijke aandachtspunten. Succesvolle clowns hebben inlevingsgevoel nodig, maar moeten ook hun verwachtingen kunnen loslaten. Maar zegt ze, zolang je een groot hart hebt, nieuwsgierig en open bent, moet het helemaal goed komen.