Normal_dokter__arts__stethoscoop

Bedrijfsartsen ondernemen vaak geen actie als zij aan de hand van gedragskenmerken autisme herkennen bij een werknemer. De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) vroeg Hogeschool Rotterdam en de Radboud Universiteit om onderzoek te doen naar het herkennen van autisme op de werkvloer. Hoewel de artsen vinden dat er niets aan hun kennis over autisme schort, zijn ze bang om de werknemer aan te spreken op de diagnose. Mogelijk omdat zij het stigmatiserend vinden. Dat melden Medisch Contact en het Reformatorisch Dagblad. 

Ook missen bedrijfsartsen kennis over medische /therapeutische mogelijkheden die er bestaan voor mensen met autisme. Psychiater Cees Kan vindt juist dat autisme nog te weinig wordt herkend door bedrijfsartsen. Zij zouden meer moeten doen om hun kennis hierover op peil te houden en het bespreekbaar te maken.

“Zelfs als een werknemer met een andere hulpvraag bij de bedrijfsarts komt, is het stellen van een diagnose in het autistisch spectrum altijd relevant, omdat het een grote impact kan hebben op het functioneren van de werknemer”, zegt Kan. De psychiater denkt dat artsen het lastig vinden om met werknemers te praten over autisme, vooral als zij nog niet eerder de diagnose autisme hebben gehad.

Joli Luijckx van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) sluit zich aan bij de observatie van Kan. Niet alleen bedrijfsartsen, ook keuringsartsen bij het UWV missen kennis over autisme. Vooral als het een ouder persoon betreft. Luijckx en Kan hopen dan ook dat bedrijfsartsen de mogelijkheid krijgen om zich op dit vlak te laten bijscholen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids