Normal_robot__robotica

Siza, een zorgorganisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een beperking, heeft een subsidie van bijna 300.000 euro gekregen om robotica in de langdurige zorg uit te proberen. Niet alleen zorgprofessionals, maar ook cliënten en hun mantelzorgers maken de komende tijd gebruik van sociale robots. Dat meldt Siza. 

De organisatie gaat gebruikmaken van twee soorten sociale robots. Eén moet onder meer helpen bij het aanbrengen van structuur in het dagelijks leven en de andere robot ondersteunt cliënten met bijvoorbeeld een niet-aangeboren hersenletsel bij het revalidatieproces.

“Als de innovaties in de langdurige zorg getest worden door de gebruikers zelf, kunnen bedrijven die innovatieve producten sneller en beter onderbouwd naar de markt brengen. Er wordt immers continu geleerd van de cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals”, zegt Linda van den Bedem van Siza.
Siza test de robots samen met andere partijen als de Hogeschool Arnhem Nijmegen, Stichting Zuyd Hogeschool, mijnrobots.nl en Tinybots.

"Robotica kan gezien worden als een stukje domotica.” Meer over robotica en domotica weten? Lees dan ons interview hierover. 

Door: Redactie Nationale Zorggids