Normal_rss_entry-137241

Het kabinet heeft steun voor zijn actieplan om de regeldruk in de gezondheidszorg aan te pakken, maar een deel van de oppositie is wel sceptisch over de uitkomst. Partijen als SP en GroenLinks wezen er gisteren in een debat met de ministers Bruno Bruins van Medische Zorg en Hugo de Jonge van Volksgezondheid op dat ook eerdere kabinetten hebben beloofd de regeldruk te verminderen, zonder dat dat veel resultaat had. Volgens Bruins is scepsis uit den boze. Het actieplan kan alleen slagen als alle betrokkenen volop meewerken, zei hij.

Het kabinet heeft samen de gezondheidszorg afspraken gemaakt over het snoeien in de regels. Dat moet leiden tot minder administratieve rompslomp voor zorgverleners, zodat die meer tijd hebben voor hun eigenlijke werk.

Maar Maarten Hijink (SP) vreest dat bij conflicten tussen zorgverleners en verzekeraars de minister geen knopen kan doorhakken. Volgens Fleur Agema van de PVV leidt het actieplan ertoe dat wel de kleine dingen worden aangepakt, maar dat de grote blijven liggen.

Gisteren was er bovendien een protest van fysiotherapeuten in Den Haag, om eveneens aandacht te vragen voor de hoge regeldruk. Een zegsvrouw van Actiegroep Fysiotherapeuten zegt dat er zeker zevenhonderd fysio's aanwezig waren. De actiegroep wil dat de regering haast maakt met het aanpakken van alle regeltjes en bood daarvoor een petitie aan. "We hebben steeds minder tijd voor onze patiënten, door de enorme hoeveelheid vaak onzinnige administratie die ons wordt opgelegd en die ons gemiddeld een hele dag per week kost", staat daarin.

Door: ANP