Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Een psychiater uit Zutphen heeft een werkstraf van 200 uur opgelegd gekregen omdat hij seks had met een patiënte. De vrouw kampte met ernstige psychische problemen en werd door de psychiater behandeld. De 59-jarige man moet haar een bedrag van 2.500 euro betalen voor de geleden schade. Dat meldt Rechtspraak.nl. 

Volgens de rechtbank acht de beschuldiging van ontucht bewezen omdat hij macht had over de psychisch kwetsbare vrouw. Hij liet de behandelrelatie die hij met zijn patiënte had gemakkelijk overlopen in een liefdesrelatie. Soms hadden ze seks bij hem thuis. 

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een celstraf van 15 maanden met een beroepsverbod van vijf jaar. De rechtbank gaat niet mee in de eis voor een gevangenisstraf omdat de man nog geen strafblad had en de kans op herhaling zeer klein acht. Bovendien lijkt er geen sprake te zijn van dwang of geweld. En hoewel de inbreuk op de psychische integriteit van de vrouw ontoelaatbaar is, ziet de rechter een celstraf niet als de juiste oplossing.

Al eerder werd de psychiater uit het BIG-register geschrapt door het Regionaal Tuchtcollege. Hiertegen is de man in hoger beroep gegaan. Omdat de rechtbank inziet dat een beroepsverbod grote verregaande gevolgen heeft voor de man, krijgt hij ook geen beroepsverbod opgelegd. Vermoedelijk zal hij het moeilijk genoeg krijgen om elders aan te slag te kunnen, gezien de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) die hij toekomstige werkgevers moet laten zien. 

Door: Redactie Nationale Zorggids