Normal_arts

Huisartsen zijn boos op Zilveren Kruis. De partijen zitten middenin een onderhandelingstraject over een nieuwe financieringsstructuur voor de huisartsenpraktijk, maar huisartsen hebben het gevoel dat hen een dwangcontract te wachten staat en weigeren deze daarom te ondertekenen. Dit meldt de Telegraaf. 

Meer dan honderd huisartsen uit onder meer Zuid-Kennemerland, Zuidoost Utrecht, Gooi- en Vechtstreek en Drenthe willen geen contract hiervooor ondertekenen. “Zilveren Kruis duwt huisartsen een dwangcontract door de strot. Zo wil de verzekeraar ons verplichten tot extra zorgtaken, zonder dat er geld beschikbaar komt voor de huisarts om die taken ook te kunnen organiseren. De voorwaarden zijn ons opgedrongen, zonder enige onderhandelingsruimte voor de huisartsen”, zegt huisarts Pascale Hendriks tegen de Telegraaf.

De huisartsen spreken van bureaucratie en hebben het gevoel gewantrouwd te worden door Zilveren Kruis. Als het aan de zorgprofessionals ligt vertrouwt de zorgverzekeraar hen met het budget, zonder dat ze op ieder moment verantwoording hoeven af te leggen. Eén huisarts is van mening dat hun registratieplicht verdacht veel op de 5-minutenregistratie voor wijkverpleegkundigen begint te lijken. 

Zilveren Kruis laat weten dat het conflict enkel om aanvullende afspraken gaat en dat patienten zich geen zorgen hoeven te maken over de te ontvangen huisartsenzorg.

Door: Redactie Nationale Zorggids