Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

De uitspraak van de tuchtzaak tegen acht gynaecologen, een kinderarts en anesthesioloog is uitgesteld. In plaats van op 31 oktober 2019, komt de uitspraak op 28 november 2019. De reden is dat er meer tijd nodig is voor een zorgvuldige afwikkeling van het grote aantal klachtzaken en de hoeveelheid klachtenonderdelen per klachtzaak. Dit meldt het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. 

De ouders van de in 2014 overleden baby Luna, houden de tien artsen verantwoordelijk voor de fouten die tijdens de zwangerschap en bij de bevalling zijn gemaakt. Onlangs is de zaak inhoudelijk behandeld en nu is het afwachten op een uitspraak.

Baby Luna overleed vijf jaar geleden slechts tien dagen na de bevalling. Toen Luna’s moeder 36 weken zwanger was, bleek zij een placenta te hebben die uit twee delen bestond. Bloedvaten kunnen hierdoor anders lopen dan normaal. Een riskante afwijking, zo bleek. Het ziekenhuis had een echo moeten maken om te bekijken of de bloedvaten bij de vliezen inliepen. Indien dat zo was, zou een bloedvat kunnen scheuren zodra de vliezen braken. Deze echo werd echter nooit gemaakt. Deze echo én een spoedkeizersnede hadden het kindje mogelijk betere overlevingskansen gegeven.

Het meisje kwam met een flinke hersenbeschadiging ter wereld. Duidelijk is dat ze het niet zal overleven. Inmiddels zijn er jaren verstreken en de ouders van het kindje hebben nooit duidelijkheid gekregen over de situatie. Ze zijn dan ook flink boos op de artsen omdat het ook aan nazorg ontbrak. 

Door: Nationale Zorggids