Normal_e-bike_elektrische_fiets

Zevenhonderd medewerkers in de wijkverpleging in regio Midden-Holland krijgen volgend jaar een elektrische ‘zorgfiets’ tot hun beschikking. Dit maakt zorginstelling Vierstroom Zorg Thuis donderdag bekend. De zorgfiets maakt het mogelijk om ruim 11 procent reistijd te besparen. Waardevolle tijd die ook kan worden besteed aan zorgtaken en aandacht voor cliënten. Dit meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Met de speciaal ontwikkelde e-bike kunnen medewerkers in de wijkverpleging zinvol tijd overhouden om aan cliënten te besteden. Die conclusie trok wijkverpleegkundigenorganisatie Vierstroom eerder na onderzoek met acht zorgfietsen in de stad en op het platteland.

Medewerkers in wijkteams die de speciale e-bike mochten proberen, fietsten gemiddeld 60 procent meer en wonnen 11,5 procent aan reistijd. Reden voor Vierstroom Zorg Thuis om in 2020 alle medewerkers een zorgfiets aan te bieden. 

Meer tijd voor zorg

“Het mes snijdt hier echt aan twee kanten en dat is mooi om te zien. We wisten al dat de fiets ons geheime wapen tegen de drukte is van en naar het werk. En nu blijkt dat ook tijdens het werk zo te zijn. Thuiszorgmedewerkers zijn met de fiets minder lang onderweg, waardoor er meer tijd is voor de zorgtaken zelf. Met de nieuwe leasefietsregeling is de investering in de fiets zo terugverdiend, en Vierstroom Zorg Thuis bewijst dat”, zegt minister Stientje van Veldhoven.

Door: Nationale Zorggids