Normal_verpleegkundige_corona_mondkapje

Van de 185 ic-verpleegkundigen in het Radboudumc, vertrekken binnenkort 24. De bedrijfsleider van de intensive care in het academische ziekenhuis heeft dit aan de Ondernemingsraad laten weten. Hierover waren vragen nadat er geruchten ontstonden over een grootschalig vertrek van gespecialiseerd verpleegkundigen. Dit meldt de Gelderlander.

Net als ziekenhuizen in de rest van het land kampt ook het Nijmeegse Radboudumc met een tekort aan verpleegkundigen. Vooral nu ze wachten op een tweede coronagolf, is de vrees voor deze tekorten alleen maar groter. Het is niet dat ic-verpleegkundigen hierom vertrekken. Pensioen is de belangrijkste reden van vertrek. Sommigen zullen een andere functie in het ziekenhuis vervullen of gaan elders aan de slag.

Uitstroom door pensioen niet ongebruikelijk

Volgens de Ondernemingsraad zijn de meeste vertrekken niet gerelateerd aan onvrede op het werk. “Er zijn overal wel eens mensen die minder happy zijn met hun werk. Maar mij is duidelijk gemaakt dat de uitstroom met het grote aantal mensen dat met pensioen gaat niet ongebruikelijk is. Vergeet ook niet dat álle ziekenhuizen kampen met personeelstekorten. Juist aan ic-verpleegkundigen is een groot gebrek”, aldus Maria van Heugten van de OR.

Flexibele inzet

Het Radboudumc gaat samenwerken met ziekenhuizen in de regio en wil verpleegkundigen flexibeler inzetten binnen het eigen ziekenhuis. Dit betekent dat ze geen vaste afdeling meer hebben, maar dat de ic-verpleegkundigen voor het begin van de dienst via een centraal punt te horen krijgen op welke unit ze die dagen moeten werken. Deze plannen hebben wel voor onrust gezorgd onder personeel, omdat vaste collega’s hierdoor niet meer samenwerken.

Duidelijke verklaring

Hoewel het aantal vertrekkende ic-verpleegkundigen dit jaar iets hoger ligt dan voorgaande jaren, maakt de raad van bestuur zich geen zorgen. Er is een duidelijke verklaring voor en daarom verwacht men ook geen gekke dingen bij het opschalen van het aantal ic-plekken voor corona. 

Door: Nationale Zorggids