Normal_pexels-pixabay-159211-2

Huisartsen ontvangen steeds vaker brieven van patiënten waarin ze vragen om behandeld te worden met het oude malariamiddel hydroxychloroquine, mochten ze besmet raken met het coronavirus. Die brief is opgesteld door de Limburgse huisarts Rob Elens. Dit meldt het NRC. 

Aan het begin van de coronacrisis kregen veel patiënten hydroxychloroquine toegediend. Omdat later bleek dat patiënten geen baat hadden bij dit middel, verdween het uit de behandeling. Daar komt bij dat het medicijn ook gevaarlijke bijwerkingen kan hebben. Rob Elens zegt echter dat hij tien patiënten heeft genezen met hydroxychloroquine. Hij roept mensen juist op om te vragen naar dit medicijn. Hij voegt daaraan toe dat huisartsen niet verplicht zijn om zich aan de huidige behandelrichtlijnen te houden.

Het NHG is bekend met de campagne van de huisarts en benadrukt dat het juist van groot belang is om de richtlijnen wél te volgen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd laat weten dat een huisarts een goede motivatie nodig heeft om zich niet aan de richtlijnen te houden. Vooralsnog ontbreekt de wetenschappelijke onderbouwing voor dit medicijn en daarom wordt het afgeraden om dit middel voor te schrijven. 

Door: Nationale Zorggids