Flinke loonsverhoging afgesproken voor ambulancemedewerkers

Een flinke loonsverhoging van gemiddeld 15 procent over 24 maanden en concrete afspraken over de verbetering van de werk-privé balans zijn onderdeel van het onderhandelingsresultaat tussen vakbonden FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn en werkgeversorganisatie Ambulancezorg Nederland (AZN) voor een nieuwe cao Ambulancezorg. Dit meldt FNV. 

 

De salarissen gaan, met terugwerkende kracht, per 1 februari met 5 procent omhoog. Op 1 december komt daar nog eens 5 procent bij, met een bodem van 150 euro per maand en met een maximum van 300 euro voor de hogere loonschalen. Een half jaar later, op 1 juni 2024, gaan de lonen opnieuw met 5 procent omhoog, met een bodem van 150 euro per maand. De medewerkers in de hogere salarisschalen krijgen er dan 2 procent bij, plus 180 euro per maand.

Verbetering werk-privé balans

Voor de nieuwe cao is er lang onderhandeld over concrete rooster-afspraken voor een betere balans tussen werk en privé. Om excessen in het rooster te voorkomen mag bijvoorbeeld een saldo aan plus- of minuren tussen het ene maandrooster en het daaropvolgende maandrooster maar beperkt stijgen, respectievelijk dalen.

Hersteltijd

Marco Dons, onderhandelaar namens CNV Zorg & Welzijn: "Flinke salarisverhogingen zijn belangrijk, maar CNV streeft ook naar een modernisering van de cao's door afspraken te maken over diensten en werktijden, zoals het uitgangspunt dat medewerkers en teams maximaal invloed en zeggenschap krijgen over hoe werktijden en roosters vorm te geven. En vaste medewerkers krijgen bij invulling van de roosters de eerste keuze boven ingehuurde flexkrachten. Zodat werknemers in de rijdende dienst en de meldkamers kunnen herstellen van hun drukke diensten met verantwoordelijk werk."

Raadpleging achterban

Het onderhandelingsresultaat wordt de komende weken voorgelegd aan de achterban van de vakbonden. Zij kunnen tot 8 oktober hun stem uitbrengen. Zijn zij akkoord, dan is de nieuwe cao ambulancezorg definitief.

Door: Nationale Zorggids