paracetamol apotheek zelfzorg

DEN HAAG - Van alle geneesmiddelen die zonder recept over de toonbank gaan, is het merendeel pijnbestrijding. Uit nieuwe cijfers blijkt dat paracetamol het populairst is: van alle medicijnen die in 2012 zonder recept in apotheken zijn verkocht staat de pijnstiller met ruime voorsprong bovenaan. Dat meldt Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Paracetamol is ook buiten de apotheek verkrijgbaar, wat het aandeel nog groter maakt. Op de door SFK opgestelde ranglijst staat het eerste medicijn dat uitsluitend in de apotheek verkrijgbaar is (de zogenaamde Uitsluitend Apotheek of UA classificatie) ver onder Algemene Verkoop (AV) en Uitsluitend Apotheek en Drogist (UAD). Op de achttiende plaats staat de eerste, het inmiddels in opspraak geraakte antibraakmiddel domperidon.

Zelfzorg valt in de meeste gevallen buiten het basispakket van de verzekering. Het wordt alleen vergoed als het op recept is verstrekt of als een patiënt er langdurig gebruik van maakt. Voor UA-medicijnen vallen veel gebruikers toch buiten de boot. Slechts 40 procent van de domperidon-gebruikers kreeg het van de verzekering vergoed. Het op een na populairste middel, hydrokinine, een middel tegen nachtelijke spierkrampen, wordt zelfs helemaal niet vergoed.

© Nationale Zorggids / Olof Venema