Edith Schippers

DEN HAAG (Novum) - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) rekent erop dat de premies voor de ziektekostenverzekering volgend jaar lager zijn. Dat zei ze zaterdagavond in het televisieprogramma Kassa.

Schippers reageerde op een idee van een kijker van Kassa. Die kwam op het idee nadat begin dit jaar bekend werd dat ziektekostenverzekeringsmaatschappijen winst maken. De kijker vindt dat de winst terug moet worden gestopt in de verzekering.

Schippers gaf aan liever niet te zien dat de verzekeringsmaatschappijen het geld in de zorg steken. "Ik wil gewoon dat de premie omlaag gaat." Dat moet wel op een verantwoorde manier, aldus de minister. "Verzekeraars moeten ook in slechte tijden kunnen overleven." Dit geld hebben ze daarvoor echter niet nodig, zei Schippers. "Het is voor ons goed nieuws. Ik reken echt op premieverlaging."

Zo'n premieverlaging kan de minister overigens niet afdwingen, tekende Schippers wel aan. "Maar ik zal ze aanspreken. Ik vind dat het maatschappelijk absoluut noodzakelijk is als zulke winsten worden gemaakt, we dat terugzien in de premie."